Jag skulle vilja veta om någon har det ursprungliga receptet på tjälknöl, alltså hur den har uppkommit,MVH Birre
piakul15 december 2013
Skrivet av Birre den 15 jan 2004
Jag skulle vilja veta om någon har det ursprungliga receptet på tjälknöl, alltså hur den har uppkommit,MVH Birre
Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, och först nästa dag kom Ragnhild hem, förstod direkt vad som hänt och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som förstås var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god.
Ragnhild Nilsson skickade sedan in receptet på den nyupptäckta maträtten till en år 1982 utlyst tävling i ICA-kuriren där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige. Tjälknölen vann priset som Medelpads nya landskapsrätt.
rostok16 december 2013
Jag vet att min mormor gjorde tjälknöl på 1950-talet och att tekniken var gammal redan då.
husmusen8817 december 2013
Håller med personen ovan, min farmor gjorde tjälknular långt före 1980-talet. Det är inte en ovanlig rätt i norrland, då långsam tillagning och torkning är utmärkt för att ge mat som håller länge. Men verkar som om medelpadskan tagit åt sig äran i detta fall enligt wikipedia.
Och ordet tjälknul har förekommit i språket långt före 1982 så är lite tveksam till den.
Jag skulle vilja veta om någon har det ursprungliga receptet på tjälknöl, alltså hur den har uppkommit,MVH Birre
Jag skulle vilja veta om någon har det ursprungliga receptet på tjälknöl, alltså hur den har uppkommit,MVH Birre
Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, och först nästa dag kom Ragnhild hem, förstod direkt vad som hänt och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som förstås var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god.
Ragnhild Nilsson skickade sedan in receptet på den nyupptäckta maträtten till en år 1982 utlyst tävling i ICA-kuriren där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige. Tjälknölen vann priset som Medelpads nya landskapsrätt.
Jag vet att min mormor gjorde tjälknöl på 1950-talet och att tekniken var gammal redan då.
Håller med personen ovan, min farmor gjorde tjälknular långt före 1980-talet. Det är inte en ovanlig rätt i norrland, då långsam tillagning och torkning är utmärkt för att ge mat som håller länge. Men verkar som om medelpadskan tagit åt sig äran i detta fall enligt wikipedia.
Och ordet tjälknul har förekommit i språket långt före 1982 så är lite tveksam till den.
Jättegott att göra "knölen" på skinkstek. Tjälknöl på färsk skinka