Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

tjälknöl

  • 15 januari 2004

    Jag skulle vilja veta om någon har det ursprungliga receptet på tjälknöl, alltså hur den har uppkommit,MVH Birre

  • piakul 15 december 2013

    Skrivet av Birre den 15 jan 2004

    Jag skulle vilja veta om någon har det ursprungliga receptet på tjälknöl, alltså hur den har uppkommit,MVH Birre

    Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, och först nästa dag kom Ragnhild hem, förstod direkt vad som hänt och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som förstås var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god.

    Ragnhild Nilsson skickade sedan in receptet på den nyupptäckta maträtten till en år 1982 utlyst tävling i ICA-kuriren där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige. Tjälknölen vann priset som Medelpads nya landskapsrätt.

  • rostok 16 december 2013

    Jag vet att min mormor gjorde tjälknöl på 1950-talet och att tekniken var gammal redan då.

  • husmusen88 17 december 2013

    Håller med personen ovan, min farmor gjorde tjälknular långt före 1980-talet. Det är inte en ovanlig rätt i norrland, då långsam tillagning och torkning är utmärkt för att ge mat som håller länge. Men verkar som om medelpadskan tagit åt sig äran i detta fall enligt wikipedia.
    Och ordet tjälknul har förekommit i språket långt före 1982 så är lite tveksam till den.

  • lennali 19 december 2013

    Jättegott att göra "knölen" på skinkstek. Tjälknöl på färsk skinka

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.