Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Torkad Frukt

  • DevourMe 1 juni 2008

    Tjenare,:):)
    jag läste en tråd förut om att man kunde troka frukt själv utan socker!

    hur gör man?
    om man köper färdig trokad frukt så äre så mkt socker i att det förlorar hela det där nyttiga :/

    så jag tyckte det lät jätte intressant att man kunde torka utan socker, va typ nått me värme,..ugnen,.. eller så om jag inte minns fel:o

    tack för hjälpen!

  • frucaos 1 juni 2008

    Äpplen kan du torka väldigt enkelt genom att helt enkelt skära det i skivor, ta ut kärnhuset (så att du får ringar) och hänga upp dem till tork på ett snöre... Då går det inte åt någon ström heller. 2-3 mm tjocka skivor brukar vara lagom. Förvara i burk med tätt lock när de är klara.
    Blåbär brer man ut på bakplåtspapper och lägger i en långpanna - in i ugnen på ganska låg värme, i underkant av 100º, och se till att ugnsluckan står på glänt. (det slipper du med varmluftsugn). Det tar mellan 1-2 dygn att torka bären.
    Skulle tro att det bara är att exprerimentera med andra frukter och bär.
    Lycka till.

  • emelieskrypin 1 juni 2008

    Hej!
    Kika på de här länkarna:

    http://www.nlife.se/2006/04/fruktchips.html
    http://www.nlife.se/2006/02/aeppelchips.html

  • DevourMe 2 juni 2008

    Skrivet av frucaos den 1 jun 2008

    Äpplen kan du torka väldigt enkelt genom att helt enkelt skära det i skivor, ta ut kärnhuset (så att du får ringar) och hänga upp dem till tork på ett snöre... Då går det inte åt någon ström heller. 2-3 mm tjocka skivor brukar vara lagom. Förvara i burk med tätt lock när de är klara.
    Blåbär brer man ut på bakplåtspapper och lägger i en långpanna - in i ugnen på ganska låg värme, i underkant av 100º, och se till att ugnsluckan står på glänt. (det slipper du med varmluftsugn). Det tar mellan 1-2 dygn att torka bären.
    Skulle tro att det bara är att exprerimentera med andra frukter och bär.
    Lycka till.


    jo det där me äppelringar han man hört, men om man vill ha tärningar äre väl bara för likadant, bara att det tarl ite längre tid:P vadå ska blåbärenl igga i ugnen på mindre än 100 grader i typ 1-2 dagar:O men kan ju inte ha ugnen på i 2 dagar! :P

  • DevourMe 2 juni 2008

    Skrivet av em287 den 1 jun 2008

    Hej!
    Kika på de här länkarna:

    http://www.nlife.se/2006/04/fruktchips.html
    http://www.nlife.se/2006/02/aeppelchips.html


    ahh okej tack, kom gärna mer mer förslag som å torka annans, pärsikor, plommon, näcktariner och sånt:P

    men en sak fattar jag inte ( som vanligt)
    ska man låta som torka 10 minuter i ugnen, å sen står det ta ut dom varannan timme:S
    dom skulle ju bara va 10 minuter?

    tänkte att jag ville göra torkad frukt till å ha i fil som müsli, bara så ni vet:P

  • hasta 2 juni 2008

    Hej

    Jag har provat att torka hela blåbär och äpplen i tärningar i ugnen. Jag tror att det tog några timmar i 100 grader (om jag inte minns helt fel). Ha gärna ugnsluckan på glänt så att fukten som dunstar lättare kan komma ut.
    Frukterna/bären blev jättegoda att ha i müsli eller att äta istället för godis. Du kan nog experimentera med vilka frukter som helst bara de inte är allt för "vattniga" för då blir det väl inget kvar.

  • Ketronya 9 juli 2008

    Skrivet av DevourMe den 2 jun 2008

    Skrivet av em287 den 1 jun 2008

    Hej!
    Kika på de här länkarna:

    http://www.nlife.se/2006/04/fruktchips.html
    http://www.nlife.se/2006/02/aeppelchips.html


    ahh okej tack, kom gärna mer mer förslag som å torka annans, pärsikor, plommon, näcktariner och sånt:P

    men en sak fattar jag inte ( som vanligt)
    ska man låta som torka 10 minuter i ugnen, å sen står det ta ut dom varannan timme:S
    dom skulle ju bara va 10 minuter?

    tänkte att jag ville göra torkad frukt till å ha i fil som müsli, bara så ni vet:P


    De ska vara inne i tio TIMMAR inte minuter :)

  • elsbritt 10 juli 2008

    Hej! Torkad frukt från affären har inte tillsatt socker. Det söta
    kommer från frukten, det blir koncentrerat när frukten
    torkas.
    Besserwissern

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.