Vaniljextrakt?

Var på Coop idag och såg att Dr. Oetker har börjat sälja vailjextrakt på (liten) flaska, dock är jag osäker om det är riktig vanilj eller vanellinet. Som favorit att göra eget vaniljsocker, blanda vanligt socker med vaniljpulver (svarta små prikarna) helt oslagbart ! Och en burk (ca 2 msk) med prickar kostar kring 30:- och räcker ganska länge.
Hah, jag letade precis efter vaniljextrakt på ica, men hitta inge. Enligt min mamma ska de finnas på apoteket för dom sysslar tydligen me sånt, dom gör ju senap vid jul så annars kan du nog hitta de på nån svensknätsida
Tips för att göra eget vaniljsocker........

Mixa socker och vaniljstång i bitar tills allt är pulvriserat.
Detta är ett välbeprövat trick vi använder på jobbet.

Annars brukar jag lägga använda ( avtorkade ) vaniljstänger i glasburk tillsammans med 1-2 dl socker, och låter det stå 2 veckor, och sedan mixar jag allting fint.
Det doftar så himla gott .................

Vaniljekstrakt är bra att använda i sockerfria recept.
Hola .. Midori ... vill du verkligen hitta vaniljextrakt som är flyttande .. då kan du leta oss dom utländska äffärer som fins i Sundsvall Jag är nästan 100% säker att du hittar där .. jag köpte för två månader sen här i Umeå och den var god och det är en liten flaska på 1,25 dl och den var billig 12 spänn och den räker länge ... Hoppas att du har tur och hittar det du söker ..
Skrivet av Kocken1971 den 29 apr 2008

Tips för att göra eget vaniljsocker........

Mixa socker och vaniljstång i bitar tills allt är pulvriserat.
Detta är ett välbeprövat trick vi använder på jobbet.

Annars brukar jag lägga använda ( avtorkade ) vaniljstänger i glasburk tillsammans med 1-2 dl socker, och låter det stå 2 veckor, och sedan mixar jag allting fint.
Det doftar så himla gott .................

Vaniljekstrakt är bra att använda i sockerfria recept.


Hur gör du då? Hur mycket socker till en vaniljstång? Använder du hela vaniljstången med "skalet" också?

Inte tusen frågor, bara 3st

Lenajeanette
Jag såg i en äldre tråd att någon frågade efter vaniljextrakt.

Äkta vaniljextrakt är gjort av vaniljstänger som fått dra i alkohol. Har sett ett bra tips på TV för längre sedan hur man gör detta själv.
Skär en eller två vaniljstänger på längden och lägg i en liten burk med sprit, t.ex. vodka eller rom. Sätt på ett tätt lock och låt stå och dra i minst en månad, gärna längre. Sedan är det klart att använda. Ju fler vaniljstänger desto intensivare smak.

Jag stoppar också ner använda vaniljstänger i en burk med strösocker, eller strösötmedel, och får på så sätt mitt eget vaniljsocker.
Vaniljextrakt är flytande och gjort på vaniljstång som lagts i alkohol.
Det preparat ni hittar i handeln, på ICA, Kryddgården, Essencefabriken etc, det innehåller knappast vaniljstång. Dr Oetker har följande i innehållsförteckningen "Naturidentiska och naturliga aromämnen".
DVS de försöker ge intryck av att det är äkta vara genom att glida på formuleringarna. Vore det äkta skulle det stå typ bourbon vaniljstång. Troligen innehåller det istället rötad gran som i det mesta handeln säljer. Gran = "naturligt" och "naturidentiskt" aromämne. Så sänker de tillverkningskostnaderna...