Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gotlandsdricka?

  • 17 april 2001

    Var får jag tag på det?

  • 23 april 2001

    Det bryggs gotlandsdricka lite överallt på den Gotländska landsbygden.Så jag vet inte var dukan köpa det, men sätt en laddning själv kanske inte 100 l första gången.Här är ett recept och tips om hur man kan brygga sitt dricka.Tänk på att alla som har bryggt några gånger kommer på små egna tricks som gör att man får drickan som man vill.Receptet till ca 100 liter:25 kg malt2 kg Farinsocker6 kg Vitt socker1 fl.sirap1/2 hg humle1/4 pkt jästFörhållandet mellan farin och vitt socker beror lite på hur mörk man vill ha drickan. Sirap och humle kan man ta som man tycker själv.SJÄLVA BRYGGNINGENBörja med några kvistar ene, hugg rent från grova stammar koka upp vatten med lite enekvistar i. Medan det kokar upp tar man fram ett kärl med kran i botten, lägger i enekvistar i botten som sil, lägger maltet över. När enelagen kokar slår man lagen över maltet (det kallas att maltet ligger i stöp). Efter 2 timmar, öppna kranen så att det rinner en liten stråle, slå på mer enelag om det behövs. Koka därefter upp drickan (länno) och tillsätt socker, sirap och humle. När lagen svalnat till ca 30 grader, tillsätt jästen: låt jäsa 3-4 dagar, smaka av om det behöver tillsättas mer socker (beror på hur varmt drickan står), häll på lite socker ca var 3 :e dag (lite efter tycke och smak). Du kan börja dricka drickan efter ca en vecka men vi tycker att den är som bäst efter ca 14 dagar. Hållbarheten beror lite på hur länge man kan hålla jäsningen igång; tar sockret slut surnar drickan ganska fort.Man kan frysa drickan dels innan man lagt på jäst för att senare jäsa den eller när den jäst lagom. Om jäst dricka fryses, bör man lägga på lite jäst när den tinat upp så att jäsningen kommer igång igen, annars finns risk att den smakar lite avslagen.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.