I ett trangia kan man ju laga till i stort sett vad som helst som inte kräver jättelång tillagningstid eller är känsligt för hetta, men ofta har man ju inte tillgång till kylmöjligheter ute till skogs så torrvaror, konserver eller frystorkat är ett tips.
Exempel kan vara;
Potatismos och pilsnerkorv
Vita bönor i tomatsås
Soppor av alla slag som bara behöver kompletteras med vatten.
Ta med kroppkakor eller pannkaka. Bara att steka upp och ät med en klick smör eller lite sylt. Smakar underbart! (Y)
asasto3 oktober 2009
Tortilla bröd, gärna fullkorn. Lägg på en bädd med surkål, klicka på ajvar och dijonsenap, lägg på en nygrillad bratwurst, rulla ihop och njut.
Låter helt vansinnigt och jag som inte gillar surkål a la tysk stil var mycket skeptisk till denna kombination men efter att ha smakat kan jag säga att surkål är gott i kombination med rätt ingredienser. (+ 1msk surkål ska ju innehålla lika mycket nyttiga bakterier som 1 liter yoghurt så man kan ju känna sig lite nyttig då man äter denna korvrätt)
Okänd4 oktober 2009
En mycket trevlig idé med en hemsida om primitiv matlagning!
Vi har lagat mycket mat över öppen eld.
Det är både roligt och så blir det ju gott också.
En klar favorit är följande.
Först metar man upp ett gäng abborrar, fjällar och rensar dem i sjövatten, saltar dem väl både ut och invändigt, lägger en rejäl klick smör utmed ryggbenet, fyller dem med hackad paprika av olika färger, lite finskuren salladslök, avslutar med en dill och en persiljekvist, sveper in dem i folie, lägger på glöden i 20 minuter, vänder dem efter halva tiden.
Sedan väntar en underbar upplevelse när paketen öppnas, de dofter som då stiger upp trodde man inte fanns!
Vad äter man då till denna gudomliga maträtt?
Jo, naturligtvis nykokt färskpotatis med massor av dill som även den får koka på den öppna elden. Turkisk yoghurt med lite flytande honung blir en perfekt sås till abbisarna!
Men oj vad jag blev sugen på folieabborrar.
Kommer att införskaffa färska abborrar nu i veckan, laga till dem i ugnen, ja det går lika bra att göra det i ugnen, ta en vacker bild av anrättningen och lägga ut receptet på MK!
Hoppas att det kommer många förslag till din sida om primitiv matlagning! (L)
majamia4 oktober 2009
Hej
Vilken bra idé! Jag är ute mkt i skog och mark och är aktiv ledare inom friluftsfrämjandet. Vi lagar gärna mat ofta lite mer avancerat på murrika och i gryta.
Vi wokar, gör grytor, taco, soppor mm mm.
Vi brukar ta lite av varje och gärna krydda en hel del.
Så jag har inga klara recept utan dom flesta vanliga recept funkar.
Lycka till!
Håller på att samla recept på http://primitivmatlagning.cybersite.nu/
jag är ute alla sorts recept att kunna laga över öppen eld och trainakök.
Tex Muckaretti gryta Muckaretti gryta(Y)
Pinnbröd är en klassiker för den öppna elden.
I ett trangia kan man ju laga till i stort sett vad som helst som inte kräver jättelång tillagningstid eller är känsligt för hetta, men ofta har man ju inte tillgång till kylmöjligheter ute till skogs så torrvaror, konserver eller frystorkat är ett tips.
Exempel kan vara;
Potatismos och pilsnerkorv
Vita bönor i tomatsås
Soppor av alla slag som bara behöver kompletteras med vatten.
Detta kanske kan passa
Scoutbullar med fläsk
Ta med kroppkakor eller pannkaka. Bara att steka upp och ät med en klick smör eller lite sylt. Smakar underbart! (Y)
Tortilla bröd, gärna fullkorn. Lägg på en bädd med surkål, klicka på ajvar och dijonsenap, lägg på en nygrillad bratwurst, rulla ihop och njut.
Låter helt vansinnigt och jag som inte gillar surkål a la tysk stil var mycket skeptisk till denna kombination men efter att ha smakat kan jag säga att surkål är gott i kombination med rätt ingredienser. (+ 1msk surkål ska ju innehålla lika mycket nyttiga bakterier som 1 liter yoghurt så man kan ju känna sig lite nyttig då man äter denna korvrätt)
En mycket trevlig idé med en hemsida om primitiv matlagning!
Vi har lagat mycket mat över öppen eld.
Det är både roligt och så blir det ju gott också.
En klar favorit är följande.
Först metar man upp ett gäng abborrar, fjällar och rensar dem i sjövatten, saltar dem väl både ut och invändigt, lägger en rejäl klick smör utmed ryggbenet, fyller dem med hackad paprika av olika färger, lite finskuren salladslök, avslutar med en dill och en persiljekvist, sveper in dem i folie, lägger på glöden i 20 minuter, vänder dem efter halva tiden.
Sedan väntar en underbar upplevelse när paketen öppnas, de dofter som då stiger upp trodde man inte fanns!
Vad äter man då till denna gudomliga maträtt?
Jo, naturligtvis nykokt färskpotatis med massor av dill som även den får koka på den öppna elden. Turkisk yoghurt med lite flytande honung blir en perfekt sås till abbisarna!
Men oj vad jag blev sugen på folieabborrar.
Kommer att införskaffa färska abborrar nu i veckan, laga till dem i ugnen, ja det går lika bra att göra det i ugnen, ta en vacker bild av anrättningen och lägga ut receptet på MK!
Hoppas att det kommer många förslag till din sida om primitiv matlagning! (L)
Hej
Vilken bra idé! Jag är ute mkt i skog och mark och är aktiv ledare inom friluftsfrämjandet. Vi lagar gärna mat ofta lite mer avancerat på murrika och i gryta.
Vi wokar, gör grytor, taco, soppor mm mm.
Vi brukar ta lite av varje och gärna krydda en hel del.
Så jag har inga klara recept utan dom flesta vanliga recept funkar.
Lycka till!
Krabbelurer