Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Provmiddag - Vad ska jag laga?

  • WeraBerggren 9 mars 2009

    Hej, ny här :)

    Jag har en fråga, jag går nu i 9:an och ska göra provmiddag för att kunna höja mitt betyg i hemkunskap. Men jag vet inte vad jag ska laga :o ?

    Jag letar efter något vegetariskt att laga (efter som jag är vegetarian) det ska inte ta allt för lång tid efter som jag bara har ungefär 110 minuter på mig (tror jag (N)) och det jag vill laga är förrätt, varmrätt & efterrätt.

    Jag har funderat på grekisk sallad till förrätt (har ett annorlunda recept i min kokbok) som har ruccola, coctailtomater, paprika, ost m.m och till det friterade baguette skivor med en olivröra på (har gjort det här förut, jätte gott (L)) och som varmrätt har jag tänkt potatisgratäng, men den jag tänkt laga är lite tråkig och "vanlig" känns det som :o bra, goda recept på det? Till det har jag tänkt ha en vegetarisk schnitzel med ostfyllning.
    Och så till efterrätten! Antar att man är mätt efter den här maten, så gärna en lätt efterrätt, snabb att göra som inte känns för "tung" eller för söt/för mycket fett.

    Har ingen aning om vad jag kan ha till efterrätt. Förslag? Ska inte vara för svår att göra, är inte bra på efterrätter :(

    Jag är osäker på tiden, men jag tror det är 110 minuter precis som våra hemkunskaps lektioner är. (Y)

    MVH / Wera.

  • a4an 9 mars 2009

    Hejsan,
    Jag var i samma situation som dig förra året, fast jag är inte vegetarian ;)
    jag skulle gjort en chokladmousse, om du tycker om det.
    den är lätt att göra och går hyfsat snabbt.
    Kolla på det receptet jag har i min kokbok :)
    den heter chokladmousse med hallon och blåbär

    //Amanda

  • essim 9 mars 2009

    Hej Wera!

    vet inte om du vill/får använda halvfabrikat men jag har en väldigt lätt, snabb och god efterrätt bland mina recept. Receptet är dock inte godkänt än så du får snabba dig att trycka ut det om du är intresserad (ifall det inte blir godkänt, då försvinner det ju).

    Lycka till!
    Krämig vinterbärssoppa med smak av sommar

  • Disen 9 mars 2009

    Hej Wera!
    Om du vill ha recept på lite ovanligare potatisgratänger så har jag två stycken.
    Båda är lika goda, fast min favorit är den med soltorkade tomater.
    Lycka till. :D
    Potatisgratäng med soltorkade tomater
    Potatisgratäng med cantadouost

  • Disen 9 mars 2009

    Kom på min "fawo" efterrätt. Den är varken för tung eller för söt och går fort att göra. :p
    Choklad- och yoghurtkräm med frukt och bär

  • Lenkan 9 mars 2009

    Mitt förslag är att göra en Gino till efterrätt, några exotiska frukter skurna i bitar, riven vit choklad ovanpå och in i ugnen till chokladen smält. Jättelätt och jättegott, kan servera en kula äkta vaniljglass till och strö över kokos om man vill det.

  • WeraBerggren 9 mars 2009

    Åh allt låter smarrigt! (L) Ska genast kolla alla recept så får vi se vad det blir :D tack så mkt för alla förslag!

  • alvig 9 mars 2009

    Hej!
    Varför inte göra en rotsaksgratäng, precis som vanlig potatisgratäng fast du läger i morötter, palsternacka, kålrot kanske och så potatis. Kanongott!
    Till efterrätt kan du göra en fruktsallad med varm vit chokladsås. Recept kanske finns här, annars söker du på "fruktsallad" på Arlas sida så hittar du ett recept. Den är SÅ god!:)

  • WeraBerggren 9 mars 2009

    Svar till Alvig: Tack! Ska kika in imorgon och kolla. :)

    Sugen på att pröva efterrätten Disen tipsa om, skulle säkert passa, ser hur god ut som helst! (L) Men den måste ju vara inne i frysen i minst 2 timmar, men får se! Om jag raskar ihop det snabbt och gör den först, kan den hinna vara inne nästan 2 timmar tror jag.

  • safir74 9 mars 2009

    Hej!
    Kolla denna tråd..skrev in varma vit chokladsåsen där
    http://www.matklubben.se/matprat/jul_och_nyaar_2/nyaar_5736.html

  • ThomasP 9 mars 2009

    Kantarellrulle är mitt tips som förrätt eller middag

  • turide 10 mars 2009

    Hej Wera !
    Varför inte göra en vanlig fruktcoctail, med äpple mandarin, päron och ananas ? Gärna några jordgubbar eller körsbär om det går att få tag på ! En klick grädde eller vaniljglass, och riven mörk choklad på toppen ! Fräsht och gott efter all den tunga maten (Y) MVH Turid

  • monac 10 mars 2009

    Blåbär/banan och kokosglass

    mixa hallon med lite vatten och floursocker till en sås och servera till. Dekorera med lite hela blåbär och hallon!

    Enklare kan det knappast bli.

    varmt lycka till!:)(L)

  • Nettan75 10 mars 2009

    Min mamma gjorde nåt himla gott till i julas, hon skalade och frös in hela satsumas (utan kärnor) och när det var dags för efterrätt rev hon dessa frukter och varvade med glass. Det var Supergott! Det funkar dessutom med de allra flesta frukter, kanske ananas, vindruvor (lite petigt men ändå) äpple, banan.. Vad man nu tycker om. Använder man sig dessutom av sorbet kommer man ju undan fråm mjölken/grädden också =)

  • The_mama97mia 10 mars 2009

    Med god grekisk sallad till förrätt - varför inte köra vegetarisk moussaka till varmrätt. Jag har inte ngn eget recept men det finns flera varianter på MK och du har ju frihet att göra lite eget där... TÄnker potatis, aubergine, squash och tomat, varvat med bechamelsås o toppas med riven ost.
    Då måste man ju ha en liten klick tzatziki till det.

    Som efterrätt - fast det är ju inget man lagar ... så... - passar en melontallrik, en skiva vattenmelon, en skiva honungsmelon, ev annan frukt efter smak och tillgång, en klick youghurt ev sötad med lite vaniljsocker till.

    Lycka till vad du än gör, men snälla berätta för oss här vad di gjorde och hur det gick sen????

  • WeraBerggren 10 mars 2009

    Svar till "Mama97mia" - Självklart skriver jag vad jag gör! Jag tror inte vi kommer ha provmiddag för än i vår innan sommarlovet.

    Tack för alla förslag! :)

  • MelleBandolo 10 mars 2009

    Hallå allihopa och ramför allt Wera.
    Jag satt i samma sits som dig för typ 1 år sen, fast vi hade flera små provmiddagar med bara huvudrätter. Men lite tips kan jag ju alltid dela med mig av..

    Lärare (iaf mina) gillar att man har med många olika moment. De vill alltså att man ska använda ungnen, steka, göra sås osv.
    Du kan ju alltid fundera ut 3 maträtter som innehåller olika moment, men som ändå passar ihop (som om du hade ett tema). Du kan alltid kolla på det där prorammet "Halv åtta hos mig" på fyran (?) och få lite tips..

  • anneli1989 11 mars 2009

    bästa enkla efterrätten är att du tar frysta bär som du mixar med kesella och lite florsocker el. honung ganska nyttigt också =plus i kanten av läraren tror jag.

    gratäng är min favortit jag brukar göra gratränger med vitkål linser tomater aberquine vitlök grädde ajvar ost. då behöver man nästan inga tillbehör.

    Jess

  • WeraBerggren 11 mars 2009

    Skrivet av MelleBandolo den 10 mar 2009

    Hallå allihopa och ramför allt Wera.
    Jag satt i samma sits som dig för typ 1 år sen, fast vi hade flera små provmiddagar med bara huvudrätter. Men lite tips kan jag ju alltid dela med mig av..

    Lärare (iaf mina) gillar att man har med många olika moment. De vill alltså att man ska använda ungnen, steka, göra sås osv.
    Du kan ju alltid fundera ut 3 maträtter som innehåller olika moment, men som ändå passar ihop (som om du hade ett tema). Du kan alltid kolla på det där prorammet "Halv åtta hos mig" på fyran (?) och få lite tips..


    Tänkt göra rödvinssås = koka, steka biff, använda ugnen till gratängen, så ja det lär bli flera moment :D tack för svar!

  • WeraBerggren 11 mars 2009

    Jag funderar på att göra rödvinssås till huvudrätten, aldrig gjort förut men kommer laga allt hemma innan för att se vad jag hinner :P och om tiden räcker till. Recept på god rödvinssås?
    Hittar ett recept här: http://recept.nu/1.14100/leila_lindholm/saser_marinader/rodvinssas
    Men kanske finns godare/bättre recept? :p

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.