Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Det undviker jag!

  • boz1965 2 november 2010

    Jag är lite nyfiken på vad folk undviker i köket och i sin matlagning.

    Vi har ju alla våra preferenser och oftast vet vi också varför vi väljer eller ratar saker.

    Själv har jag helt slutat att köpa köttfärs sedan jag skaffade köttkvarn till min assistent. Detta för att jag vill ha kontroll dels över hur mycket fett som hamnar i färsen och dels för att jag vill veta hur färskmalen den är.

    Vad undviker du?

  • Ulrika91 2 november 2010

    Konserverad potatis, champinjoner, sparris, annan svamp osv. Sådant som är väldigt mycket godare färsk och som jag inte ser någon användning för förens krig bryter ut och vi har inga andra val. Ungefär så mycket är jag emot sådana äckliga konserver.

    Däremot går tonfisk, majs och tomater an. Dubbelmoral? Nja.. Snarare är det så att just dessa tre är goda i konserv och ett bra alternativ till färsk vara.

    Sedan undviks även all forn av snabbmat - snabbmakaroner och snabbnudlar osv. Blä.. Även typ pulversoppor, burksoppor, ravioli på burk osv är sådant som inte kommer in i vårt kök. (Däremot kan det smyga sig in i segelbåtens skåp!)

  • Amika 2 november 2010

    Jag försöker undvika att ha salt i maten. Ibland går det ju inte, jag menar strips är inte goda utan. :) Men annars brukar jag ta så lite salt som bara möjligt är.
    Sen använder jag så mycket närproducerat som möjligt. För att jag vill gynna de bönder som bor här där jag bor. :)

  • ScarlettRose 2 november 2010

    Jag undviker konserverade grönsaker och bönor. Färska grönsaker är godare och torkade bönor/linser är väl billigare.
    Undviker även pulversåser då det är godare att göra riktig sås.
    Och färdiga rätter som man bara kör in i två minuter i micron undviks också. Det är helt enkelt inte gott.

  • mssalmonella 2 november 2010

    Jag undviker nästan allt halvfabrikat.
    Ibland kan det hända att jag köper något för att prova.
    Men pulverlivsmedel så som sås och mos kommer aldrig in här!

    Inte svamp på konserv heller, då dom färska champinjonerna är billigare!

  • monfo 2 november 2010

    Tycker lite synd om er som undviker olika varor av princip (att mala kött själv är ju en helt annan sak, du undviker inte själva varan bara att köpa den) Ibland kan man komma på de mest underbara recept med hjälp av lite halvfabrikat ! Med andra ord, jag undviker ingenting....

  • pehrzonflickan 2 november 2010

    Unviker billiga burkar, typ tonfisk, tomater etc. Undviker blandfärs och undviker färdiga frysta matlådor, pajer, pzzor m.m

  • Zeldasmatte 2 november 2010

    Rå lök... Måste vara snäll mot min mage...

    Nötter, är allergisk, tål dock jordnötter...

    Har börjat minska på kolhydraterna sedan maken började med LCHF-kost, men själv håller jag mig nog till GI...

  • Bumbis 2 november 2010

    Jag undviker matlagningsgrädde. Köper alltid vispgrädde och späder med mjölk. Mycket billigare och jag slipper en massa konstigheter. Köper heller aldrig euroshoper eller eldorado och hoppar helst även ICA, Willys och Hemköps EMV-varor. Gynnar hellre företagen som tar fram nyheter.

  • Mistys 2 november 2010

    Skrivet av Bumbis den 2 nov 2010

    Jag undviker matlagningsgrädde. Köper alltid vispgrädde och späder med mjölk. Mycket billigare och jag slipper en massa konstigheter. Köper heller aldrig euroshoper eller eldorado och hoppar helst även ICA, Willys och Hemköps EMV-varor. Gynnar hellre företagen som tar fram nyheter.


    Du vet väl att dom flesta EMV varorna tillverkas i samma fabriker med samma innehåll som dom kända märkena. Man byter bara förpackningen. Bla ketchup, bröd, köttbullar är exakt samma.Tex Eldorados köttbullar tillverkas i dafgårdsfabrik och med samma ingredienser..


    Jag undviker (förutom en del av det ni redan skrivit ) Lätta, margarin och andra konstiga fetter. Köper bara smör och bregott. Dessa innehåller inga långa listor med ingredienser utan bara naturliga saker.

  • Bianca 2 november 2010

    Inälvsmat är något jag inte köper hem. Lever är ju ett reningsorgan...ungefär som en gammaldags luftrenare i bilen...typ...annars är det väl fritt fram för alla råvaror. Hel och halvfabrikat går oftast bort, utom ärtsoppa då....

  • littlejohn 2 november 2010

    Jag försöker undvika varor med många E:n, tror att det är bäst så. Undviker pulversåser, går snabbt att få till en egen. Köper nästan aldrig tomater vintertid därför att de inte smakar bra. Undviker också lightprodukter pga smaken.

    Lever är någonting som inte får komma in i mitt kök, jag gillar inte lukten och hatar konsistensen när man biter i det. (N)

  • Bumbis 2 november 2010

    Skrivet av Misty09 den 2 nov 2010

    Skrivet av Bumbis den 2 nov 2010

    Jag undviker matlagningsgrädde. Köper alltid vispgrädde och späder med mjölk. Mycket billigare och jag slipper en massa konstigheter. Köper heller aldrig euroshoper eller eldorado och hoppar helst även ICA, Willys och Hemköps EMV-varor. Gynnar hellre företagen som tar fram nyheter.


    Du vet väl att dom flesta EMV varorna tillverkas i samma fabriker med samma innehåll som dom kända märkena. Man byter bara förpackningen. Bla ketchup, bröd, köttbullar är exakt samma.Tex Eldorados köttbullar tillverkas i dafgårdsfabrik och med samma ingredienser..

    Visst vet jag att det tillverkas i samma fabriker oftast men det är absolut inte samma innehåll, det vet jag till 100%. (N)

    Jag undviker (förutom en del av det ni redan skrivit ) Lätta, margarin och andra konstiga fetter. Köper bara smör och bregott. Dessa innehåller inga långa listor med ingredienser utan bara naturliga saker.

  • Cassiopeya 2 november 2010

    Vi undviker nötter, chips, köpepizza (alla sorter), det mesta halvfabrikat (vill gärna veta vad jag äter och köttet på gorbys piroger t ex kan ju diskuteras). Pulversås är ingen höjdare heller, men färdig bea händer att det blir då och då. Curry använder vi helst inte i matlagningen, inte heller lever och annan inälvsmat.

    Får nog erkänna att undviksmoralen är lite knepig och ambivalent här hemma och mest beror på kräsenhet och ekonomi. Skulle gärna köpa närproducerat, ekologiskt, färska råvorar men det är plånboken och smaken som får styra. Därför händer det att vi äter pulversoppor när orken inte finns, färdiga pommes på fredagen, billigt kött mm. {sidefrown}

  • elleave 2 november 2010

    Mest av allt undviker jag sötningsmedel! (iaf aspartam)
    Sen undviker jag också margarin och pulvermat.
    Ja sen försöker jag bara köpa svenskt kött, nåt pålägg eller fryst kan åka med i nödfall
    Försöker även köpa pasta med 100% durumvete (undantaget vanliga makaroner)

  • MosterNettan 2 november 2010

    Jag undviker också sötningsmedel av alla slag därför att jag tycker det det smakar illa.

    Annars undviker jag egentligen ingenting, använder en del halvfabrikat som hjälpmedel ibland.
    Ta t ex Rödvinsåspulver, det använder jag som toppredning i en sås som jag i övrigt gör på vanligt sätt. Smakförstärker med rödvinskuber som jag har i fryslådan.

    Jag har inga skrupler alls!

  • soccermum 3 november 2010

    Efter att ha gjort egen tacokrydda en gång så köper jag aldrig mer tacomix i påse :P

    Jag undviker iofs halvfabrikat men erkännas skall att jag köper bruna bönor i glasburk, Heinz vita bönor i tomatsås, Dafgårds frysta kåldolmar, Rydbergs kalla bearnaisesås, frysta vårrullar och säkert något mer jag glömt att nämna för att komplettera mina måltider (A)

    Pulversås och soppa kommer däremot aldrig in i mitt kök {sick}

    Jag köper endast rättvisemärkt kaffe, kakao och bananer och försöker att alltid köpa KRAV-ägg där hönsen får gå ute också och inte bara sprätta inomhus, ekologisk mjölk och KRAV-grönsaker. Fast kommer KRAV-tomaterna från Spanien och det finns svenska att välja på så tar jag givetvis de svenska (Y)

    Sedan fallerar hela miljötänket och jag ger vika för smakkörtlarna: jag blir värsta miljöboven när det kommer till färs, köper bara nötfärs (lammfärs och kycklingfärs förekommer också iofs) aldrig bland- eller fläskfärs {embarrassed}

  • boz1965 3 november 2010

    Det som slår mig är att alla väljer bort saker av rationella skäl. Finns det inget ni väljer bort "bara därför att..."? Nåt som ni egentligen inte vet varför eller kanske inte riktigt kan sätta fingret på?

    Jag har en del såna saker.

    T.ex. så har jag slutat äta pilgrimsmusslor efter att ha blivit matförgiftad av en dålig pilgrimsmussla och fick sitta på tåget hela vägen från Birkerød på Själland hem till stan där jag bor och spy i en plastpåse (fattar inte varför jag inte tog mig till akuten i Birkerød istället, men-men).
    Men det är ju inget rationellt skäl att undvika pilgrimsmusslor, det sitter mer "i skallen" s.a.s.

  • Mistys 3 november 2010

    Jorå jag äter aldrig köpt kebab ni vet sånt skav som serveras på restauranger men även i frysdisken. Har fått för mig att det är pressade äckliga köttslamsor som blir över från annat. Det är säkert inte så och jag har inga belägg, bevis eller så som säger att det är slamsor men i mina ögon är det de. Skulle aldrig kunna få in det i min mun utan att må illa. Vet inte varför jag fått denna fixa idé men går inte att få ur huvudet.

  • Amika 3 november 2010

    *Skrattar* Jodå, jag vägrar chili con carne, trots att jag gillar chili, köttfärs och bönor...
    Varför? Jo, för att jag en gång när jag var typ 5 år blev magsjuk efter att ha ätiti det. Sen dess går det inte.
    Sen äter jag inte kaviar på tub, för det smakar blä enligt mina smaklökar. :)

    Men annars undviker jag inte sånt som halvfabrikat m.m. det är jättepraktiskt. :)
    Saltet undviker jag för att jag är så känslig mot det, jag tycker ofta att mat är för salt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.