Jag har funderat över detta ett tag nu, så det här känns som rätt forum att fråga i.
När man flamberar något så är det ju för att bränna bort alkoholen, ellerhur?
Men varför tillsätter man då alkoholen till att börja med?
marwis4 januari 2010
Spritsorten i sig sätter smak. Rom ger romsmak, Wiskey ger Wiskeysmak osv. Tror jag i alla fall.!:D
/Marie
Chiyoko4 januari 2010
Oooh, I see... Det låter ju vettigt.
AnneNi4 januari 2010
Då får jag kanske passa på att fråga något annat angående flambering?
Jag har aldrig vågat flambera något för jag tycker det verkar lite farligt... Men jag har något recept där man ska flambera, så kanske borde jag våga testa... Vad ska man tänka på? Man ska väl tex inte hålla stekjärnet under fläkten. Kan man använda vilket stekjärn som helst?
Blir det någon skillnad i smak om man flamberar jämfört med om man bara låter spiten koka så alkoholen försvinner?
Hpppas du inte misstycker Chiyoko...
Mellanbellan4 januari 2010
Jag har 2 rätter som jag flamberar och jag gör det i vanlig stekpanna av gjutjärn eller rostfri traktörpanna. Håll pannan utanför spisen så elden inte sprider sig upp i fläkten. När jag flamberar tar jag som mest 1 dl sprit och det flammar upp rejält och har brunnit ut på mindre än en minut, se foto nedan. Whiskyflamberad entrecôte Grönpepparflamberade jordgubbar med apelsinsås
Chiyoko5 januari 2010
Kudos till alla som vågar sig på flambering! Undertecknad skulle sätta eld på hela huset om jag ens tänkte tanken så jag överlåter det åt proffsen... ;P
AnneNi5 januari 2010
Kan man använda vanligt teflonjärn? Är tyvärr inte ägare till varken rostfritt eller gjutjärn...
Okänd5 januari 2010
Vad vore Crèpes Suzette utan Grand mariner?
jimboz6 januari 2010
När du flamberar så var beredd på att det kan flamma upp rätt ordentligt..Det är lätt att man blir rädd och släpper allt hand för våg..
Lågan är ibland osynlig men den finns där så var försiktig :)
micce626 januari 2010
När man flamberar så dels bränner man bort spriten, visst,, men det viktigaste är att dels lämnas själva smaken kvar, det är sannt, men så får man en viss smak av just brasan, det ger en viss smakton, om det är efterrätt så karamelliseras viss del av socker, så visst går det att bra steka bort spriten, men man mister en del aromer. Jag brukar även flambera ute på grillen, spektakulärt och poppis, tänk att avsluta en grillsamkväm med coentrau flamberade jordgubbar och glass.(Y)
Micce
JK19687 mars 2013
Skrivet av AnneNi den 5 jan 2010
Kan man använda vanligt teflonjärn? Är tyvärr inte ägare till varken rostfritt eller gjutjärn...
att tända eld i ett teflonjärn låter som en mycket dålig idé. Teflon som brinner kan avge giftiga gaser såsom t ex vätefluorider vilket är farligt att få i sig och det lär både gå ut i luften och hamna i maten. Sedan lär ju teflonbelaget bli förstört direkt. Skall man flambera så får man nog använda en panna utan teflon.
bernit8 mars 2013
Att tänka på vid flambering
- Använd het panna (rostfri, gjutgärn e.dy inte teflon eller aluminium)
- Flytta undan pannan från köksfläkten (brandfara i fläktsystemet)
- Använd inte för mycket sprit (5-8 cl)
- Om du bor i lägenhet tänk på fastighetens brandlarm som kan utlösas.
Avbränningen och framför allt den kvarvarande vätskan av spriten efter att alkoholen brunnit ut ger en god smak åt maträtten. Använd därför inte för mycket sprit då denna kan bli dominant.
De flesta spritsorter med hög alkoholhalt kan användas (efter smak)
Generellt använder jag sprit (wiskey, Cognac etc.) till kött o fisk
Likörer till efterrätter (Grand Mariner etc)
Jag "eldar på" rätt så ofta dels är det festligt och dels blir det gott (Y) (Y)
Jag har funderat över detta ett tag nu, så det här känns som rätt forum att fråga i.
När man flamberar något så är det ju för att bränna bort alkoholen, ellerhur?
Men varför tillsätter man då alkoholen till att börja med?
Spritsorten i sig sätter smak. Rom ger romsmak, Wiskey ger Wiskeysmak osv. Tror jag i alla fall.!:D
/Marie
Oooh, I see... Det låter ju vettigt.
Då får jag kanske passa på att fråga något annat angående flambering?
Jag har aldrig vågat flambera något för jag tycker det verkar lite farligt... Men jag har något recept där man ska flambera, så kanske borde jag våga testa... Vad ska man tänka på? Man ska väl tex inte hålla stekjärnet under fläkten. Kan man använda vilket stekjärn som helst?
Blir det någon skillnad i smak om man flamberar jämfört med om man bara låter spiten koka så alkoholen försvinner?
Hpppas du inte misstycker Chiyoko...
Jag har 2 rätter som jag flamberar och jag gör det i vanlig stekpanna av gjutjärn eller rostfri traktörpanna. Håll pannan utanför spisen så elden inte sprider sig upp i fläkten. När jag flamberar tar jag som mest 1 dl sprit och det flammar upp rejält och har brunnit ut på mindre än en minut, se foto nedan.
Whiskyflamberad entrecôte
Grönpepparflamberade jordgubbar med apelsinsås
Kudos till alla som vågar sig på flambering! Undertecknad skulle sätta eld på hela huset om jag ens tänkte tanken så jag överlåter det åt proffsen... ;P
Kan man använda vanligt teflonjärn? Är tyvärr inte ägare till varken rostfritt eller gjutjärn...
Vad vore Crèpes Suzette utan Grand mariner?
När du flamberar så var beredd på att det kan flamma upp rätt ordentligt..Det är lätt att man blir rädd och släpper allt hand för våg..
Lågan är ibland osynlig men den finns där så var försiktig :)
När man flamberar så dels bränner man bort spriten, visst,, men det viktigaste är att dels lämnas själva smaken kvar, det är sannt, men så får man en viss smak av just brasan, det ger en viss smakton, om det är efterrätt så karamelliseras viss del av socker, så visst går det att bra steka bort spriten, men man mister en del aromer. Jag brukar även flambera ute på grillen, spektakulärt och poppis, tänk att avsluta en grillsamkväm med coentrau flamberade jordgubbar och glass.(Y)
Micce
Kan man använda vanligt teflonjärn? Är tyvärr inte ägare till varken rostfritt eller gjutjärn...
att tända eld i ett teflonjärn låter som en mycket dålig idé. Teflon som brinner kan avge giftiga gaser såsom t ex vätefluorider vilket är farligt att få i sig och det lär både gå ut i luften och hamna i maten. Sedan lär ju teflonbelaget bli förstört direkt. Skall man flambera så får man nog använda en panna utan teflon.
Att tänka på vid flambering
- Använd het panna (rostfri, gjutgärn e.dy inte teflon eller aluminium)
- Flytta undan pannan från köksfläkten (brandfara i fläktsystemet)
- Använd inte för mycket sprit (5-8 cl)
- Om du bor i lägenhet tänk på fastighetens brandlarm som kan utlösas.
Avbränningen och framför allt den kvarvarande vätskan av spriten efter att alkoholen brunnit ut ger en god smak åt maträtten. Använd därför inte för mycket sprit då denna kan bli dominant.
De flesta spritsorter med hög alkoholhalt kan användas (efter smak)
Generellt använder jag sprit (wiskey, Cognac etc.) till kött o fisk
Likörer till efterrätter (Grand Mariner etc)
Jag "eldar på" rätt så ofta dels är det festligt och dels blir det gott (Y) (Y)