Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matnostalgi!!

  • carissma2 2 mars 2008

    Hej allihopa!!

    Är ny härinne och heter Susanne, så nu vet ni det :O)

    Tänkte jag skulle höra lite med er om era tidiga minnen när det gäller mat, för visst är det så att man ofta minns vissa saker man fick att äta som i ett rosa skimmer.
    Till exempel så gjorde våra mamma Sagosoppa åt oss fyra systrar väldigt ofta, alltså sagogryn som då var röda med torkad frukt i och röd saft. Sen var det den underbara Raketosten och Bobs saftkräm på glasbruk med skruvlock.....nån mer som känner igen dessa grejer.
    Skriv gärna ner lite fler saker, är såååå kul tycker jag!!!
    Mvh Susanne :D

  • farmoringer 2 mars 2008

    Mat vet jag inte riktigt om det är men minns när man var ute och åkte skidor. Vid fikat fick man varm saft och kanelbullar. det är nostalgi för mig..

  • vanillalover 2 mars 2008

    Minns Tetrapaketen med bla mjölk i ....Som man klippte av hörnan på för att öppna den. Nostalgi på hög nivå.. Raketosten borde göra come back tycker jag!
    /M

  • bernit 2 mars 2008

    HHHhhhmmm... det finns ju hur mycket som helst.
    Raketosten är ett bra exempel men för att gå på minnen från hemlagad mat så gjorde alltid min farmor plättar med sylt till oss barn. Dessa plättar smakade annorlunda än plättar av idag, kanske berodde det på att hon använde riktig komjölk där hon skummat av grädden i mjölkflaskan, inte vet jag men goda var de. Och av samma mjölk ghjorde hon filbunke i speciella glasskålar.
    Jag kommer också att tänka på godis, det fanns en nötkola-stång med en ekorre på som var himla god.
    Som sagt var - här skulle man kunna tillbringa timmar och tänka på "gamla" smaker.

  • tantdrake 2 mars 2008

    Jag har idag på bokrea inhandlat Nostalgiboken av Triberg&Kallhed med foton av Albert Håkansson. Matrecept, leksaker, kläder och minnen m m från 50 - 80 talet :p
    Stuvade makaroner, plankstek och kladdkaka som de gjordes då när alla skulle laga det nya....så roligt läsa och titta på bilder!

    Ur min egen barndom minns jag smaken av Makaronivälling - ett uppkok med mjölk, överblivna makaroner, redning förmodligen och socker. Ja, det låter hemskt! Men smakade mumma i en liten mun :p

  • Tiadina 2 mars 2008

    Varm kakao och köpt limpsmörgås med prickekorv mmmm. Vi tyckte det var lyx med köpelimpa för min mamma bakade alltid (jättegoda) brödkakor. Man hade inte vett att uppskatta det då(L)

  • Tillberga 2 mars 2008

    kissel välling , välling på sagogryn (de kittades i munnen)
    klappgröt i mormors fina blommiga talrik

  • anluk 2 mars 2008

    Rabarberkräm, ville ha den ljummen kommer jag ihåg.
    Sedan kommer jag ihåg när festis var i trekantiga kartonger..

  • Ekorrungen 3 mars 2008

    Jag kommer ihåg mormors saffransbröd, tror dom hette så, e inte säker:p hon bakade dom i långpanna, sen skar hon dom på längden, åt nybakta nästan direkt från ugnen, hade smör på som smälte, hur goa som helst!(Y)

  • Jessika 3 mars 2008

    Skogaholmslimpa med "prickigkorv", Raketost, mormors hemgjorda hjortronsylt, mammas rönnbärsdricka och gräddstuvad (fast den var nog på mjölk) lever med stekt lök lingon och kokt potatis. (Y)När det var riktig fest även inbakad oxfile med svampstuvning mellan köttskivorna.:D

  • GodareMat 3 mars 2008

    Mitt starkaste matminne från barndomen är utan tvekan mammas nybakade kanelbullar med ett stort glas iskall mjölk...

  • Fiona 3 mars 2008

    Mammas nybakade kardemummabullar, kärleksmums med strössel istället för cocos.. Mormors öländska kroppkakor med grädde o hårt smör (egentligen extrasaltat bregott direkt ur paketen) och morfars marinerade grillkorvar är väll några saker jag kommer ihåg från när jag var liten.. :)
    O så festis i trekantig tetra! Som var jättesvår att sticka ner sugröret i utan att klämma ut hela över sig :p(L)

  • kajsa36 3 mars 2008

    (Y) Samma här... minns när man kom hem från skolan och mormor var hos oss och bakade bullar det doftade underbart när man öppnade dörren och man fick äta så många bullar man orkade med ett glas mjölk så klart...

  • marinkovic 3 mars 2008

    Mammas sätt att fixa matpaket till mina skolresor.Då fick jag alltid med mej grillade revben/kycklinghalva,köpte frallor OCH en sockerdricka samt färsk frukt.DÅ var det fest.Detta var i början av 70 talet & man fick inte läsk/köpebröd eller grillat.

    Min mamma som var ensamstående med låg lön,gjorde varje löning till en fest.Då gick vi tillsammans ned till centrum & köpte kokt skinka,mimosasallad ,frallor samt VARSIN läskedryck jag valde oftast dem med chokladsmak,minns inte namnet.
    M.m sakna både mamma & alla fina matminnen tillsammans med henne.:(

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.