Nya forskningsrön pekar på att vi ska ta det lite lugnt med olja i matlagningen. Olja innehåller för mycket omega 6 som är inflamatorisk medan omega 3 är antiinflamatorisk. Olja innehåller alldeles på tok för mycket omega 6 och balansen i kroppen blir fel. Lider man av inflamatoriska besvär på olika sätt, kanske reumatiskt, tarmbesvär eller annat ska man undvika oljor. Det ska vara balans mellan omega 3 och omega 6. Nu funderar forskarna på om rådet om olja och flytande margarin ska ändras då man funnit samband mellan tarmbesvär och omega 6. Även barnvälling innehåller alldeles för mycket omega 6 vilket kan ge problem.
Använder ni mycket olja och kompenserar ni de med mycket fisk eller omega 3 tabletter?
Men det är väl ändå skillnad på olja och olja och olja? Det finns ju en mängd olika oljor på marknaden. Nu gäller det förstås olja som livsmedel, ändå är det mycket stora olikheter, både vad gäller smak och innehåll. Jag tror det kan vara riskabelt att dra alla över samma kam.
Ta olivolja t.ex. Redan den finns ju i en uppsjö av mängder. Produceras mest i länderna runt Medelhavet, men också på många håll i övriga världen. Alla producenländerna har dessutom massor av olika kvaliteter på sina oljor. Enbart på Sicilien torde antalet pressare vara över hundra. Antalet odlare många gånger fler. Och alla dessa har flera olika kvaliteter; jungfruolja, kallpressat, varmpressat, efterpressat o.s.v.
Och tittar man på hälsotillståndet hos folken i dessa länder finner man att hjärt-kärlsjukdomarna är betydligt mindre vanliga där än här uppe i höga Nord, trots att fetma är ganska vanligt.
Kan kanske vara en aning vanskligt att generalisera i dessa frågor.
Ha det gott! :)
Mistys28 mars 2012
Jag skickade med en tabell i mitt inlägg. Här kan man se att även olivolja ligger högt. Jag ställde samma fråga som dig och fick till svar att dom äter mer omega 3 i form av avocado, fisk, skaldjur ,nötter och gräsbetande kött som kompenserar upp balansen. Det gör inte vi i norden därför får vi ett överskott av omega 6. Omega 6 är inte farlig om man får i sig lika mycket omega 3 som balans.
Dessutom är det fler saker som bidrar till hjärt-kärl sjukdomar. Motion, alkohol, stress mm. Vad gällande oljan är det främst den inflamatoriska delen man kollat på.
husmusen8828 mars 2012
Enda oljan som används i mitt hem är rapsolja, lätt bästa oljan i mina ögon. Men där är det oxå skillnad på hur den är tillverkad.
Mistys28 mars 2012
Skrivet av husmusen88 den 28 mar 2012
Enda oljan som används i mitt hem är rapsolja, lätt bästa oljan i mina ögon. Men där är det oxå skillnad på hur den är tillverkad.
Ja enligt tabellen är det bästa oljan alla kategorier. Supermycket bättre än olivolja.....och förhoppningsvis svensk tillverkad också;)
Förhållandet mellan omega 3 och 6 på rapsoljan är ju jättebra....olivolja ....nja inte så bra.
Jag använder också rapsolja....om jag använder olja. Har aldrig gillat smaken på olivolja...och tur är väl det då när man läser detta.
Kochang28 mars 2012
Jag gör åt med nästan löjliga mängder olivolja. Har så gjort i många år. Äter tyvär sällan fisk, och absolut inga tabletter. Har heller aldrig haft några av de åkommor du nämner Misty (och inga andra heller för den delen). Men det är ju bara jag.
irrevirre29 mars 2012
Jaha, adrig får man vara glad:/
Jag anväder oliv- raps och solrosolja.... Och smör. Hur är det med smör då?
boz196529 mars 2012
En sak som iaf _jag_ välkomnar är att det verkar vara en lag på gång mot transfetter i maten.
Okänd29 mars 2012
Skrivet av Misty09 den 28 mar 2012
Skrivet av husmusen88 den 28 mar 2012
...... Har aldrig gillat smaken på olivolja...och tur är väl det då när man läser detta.
Jag håller med om rapsoljan. Används mycket hos oss, t.ex. när vi gör majonnäs, har aldrig under mer än 30 år köpt färdig sådan i butik.
Men vill gärna nämna att även smaken på olivolja skiljer sig åt på ett otroligt rikt sätt. Deltog för några år sedan i olivoljeexpo, anordnad av Italienska Handelskammaren. Det handlade enbart om olivolja från Sicilien. Ett femtiotal utställare presenterade sina produkter, var och en med c:a ett tiotal olika. Smakerna skiftade från mildaste nötsmak till mustiga toner av nyslaget gräs. Även färgerna skilde sig påtagligt från varandra, från ljusaste lätt olivgröna, via aningen brunaktiga till djupaste gröna.
Från att ha varit smakmässigt skeptisk till olivolja blev jag nu helt såld på några av varianterna. Har därför alltid ett par sorter hemma och kan ibland, när jag känner mig sugen, hälla upp några skedar på ett fat och äta det med vitt bröd, brutna i bitar, med vilka jag suger upp oljan. Och tro mig, det ÄR ett riktigt läckert mellanmål ibland. Men som så ofta annars, kvalitet kostar.
husmusen8829 mars 2012
Skrivet av Misty09 den 28 mar 2012
Skrivet av husmusen88 den 28 mar 2012
Enda oljan som används i mitt hem är rapsolja, lätt bästa oljan i mina ögon. Men där är det oxå skillnad på hur den är tillverkad.
Ja enligt tabellen är det bästa oljan alla kategorier. Supermycket bättre än olivolja.....och förhoppningsvis svensk tillverkad också;)
Förhållandet mellan omega 3 och 6 på rapsoljan är ju jättebra....olivolja ....nja inte så bra.
Jag använder också rapsolja....om jag använder olja. Har aldrig gillat smaken på olivolja...och tur är väl det då när man läser detta.
Håller med, olivolja hör till de saker jag anser kan förstöra en maträtt totalt. Förstår inte varför den är så populär, den både smakar och luktar illa.
Verkar inte spela någon roll vartifrån den kommer, priset eller smaksättningen.
Har dock hittat en resturang i stockholm som serverar carpachio med flingsalt och ruccola, och där har de en väldigt mild olivolja som smakar lite som om den vore blandad med rapsolja. Faktiskt riktigt god!
Mistys29 mars 2012
Skrivet av boz1965 den 29 mar 2012
En sak som iaf _jag_ välkomnar är att det verkar vara en lag på gång mot transfetter i maten.
Då får vi hålla tummarna då. Danmark har väl redan lag eller....? Tror transfetter är det värstaste värsta:(
martina6329 mars 2012
Ja, man kan väl säga som så att det gäller att passa på att äta det som är nyttigt idag, imorgon kan det ju vara hälsovådligt.....:s
jivah29 mars 2012
Har nyligen varit på en information från Livsmedelsverket och de talar gott om rapsolja.
DoctorWho29 mars 2012
Skrivet av martina63 den 29 mar 2012
Ja, man kan väl säga som så att det gäller att passa på att äta det som är nyttigt idag, imorgon kan det ju vara hälsovådligt.....:s
Jag hittade ett citat som passar:
Ät morötter medans de fortfarande är nyttiga.
Okänd29 mars 2012
Skrivet av boz1965 den 29 mar 2012
En sak som iaf _jag_ välkomnar är att det verkar vara en lag på gång mot transfetter i maten.
Nya forskningsrön pekar på att vi ska ta det lite lugnt med olja i matlagningen. Olja innehåller för mycket omega 6 som är inflamatorisk medan omega 3 är antiinflamatorisk. Olja innehåller alldeles på tok för mycket omega 6 och balansen i kroppen blir fel. Lider man av inflamatoriska besvär på olika sätt, kanske reumatiskt, tarmbesvär eller annat ska man undvika oljor. Det ska vara balans mellan omega 3 och omega 6. Nu funderar forskarna på om rådet om olja och flytande margarin ska ändras då man funnit samband mellan tarmbesvär och omega 6. Även barnvälling innehåller alldeles för mycket omega 6 vilket kan ge problem.
Använder ni mycket olja och kompenserar ni de med mycket fisk eller omega 3 tabletter?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omega-6-bakom-svar-tarmsjukdom_3293587.svd
http://h24-resize.s3.amazonaws.com/17479/13038177-bg1BD.jpg?name=Från_www-kostdoktorn-se.jpg

Jaha.
Men det är väl ändå skillnad på olja och olja och olja? Det finns ju en mängd olika oljor på marknaden. Nu gäller det förstås olja som livsmedel, ändå är det mycket stora olikheter, både vad gäller smak och innehåll. Jag tror det kan vara riskabelt att dra alla över samma kam.
Ta olivolja t.ex. Redan den finns ju i en uppsjö av mängder. Produceras mest i länderna runt Medelhavet, men också på många håll i övriga världen. Alla producenländerna har dessutom massor av olika kvaliteter på sina oljor. Enbart på Sicilien torde antalet pressare vara över hundra. Antalet odlare många gånger fler. Och alla dessa har flera olika kvaliteter; jungfruolja, kallpressat, varmpressat, efterpressat o.s.v.
Och tittar man på hälsotillståndet hos folken i dessa länder finner man att hjärt-kärlsjukdomarna är betydligt mindre vanliga där än här uppe i höga Nord, trots att fetma är ganska vanligt.
Kan kanske vara en aning vanskligt att generalisera i dessa frågor.
Ha det gott! :)
Jag skickade med en tabell i mitt inlägg. Här kan man se att även olivolja ligger högt. Jag ställde samma fråga som dig och fick till svar att dom äter mer omega 3 i form av avocado, fisk, skaldjur ,nötter och gräsbetande kött som kompenserar upp balansen. Det gör inte vi i norden därför får vi ett överskott av omega 6. Omega 6 är inte farlig om man får i sig lika mycket omega 3 som balans.
Dessutom är det fler saker som bidrar till hjärt-kärl sjukdomar. Motion, alkohol, stress mm. Vad gällande oljan är det främst den inflamatoriska delen man kollat på.
Enda oljan som används i mitt hem är rapsolja, lätt bästa oljan i mina ögon. Men där är det oxå skillnad på hur den är tillverkad.
Enda oljan som används i mitt hem är rapsolja, lätt bästa oljan i mina ögon. Men där är det oxå skillnad på hur den är tillverkad.
Ja enligt tabellen är det bästa oljan alla kategorier. Supermycket bättre än olivolja.....och förhoppningsvis svensk tillverkad också;)
Förhållandet mellan omega 3 och 6 på rapsoljan är ju jättebra....olivolja ....nja inte så bra.
Jag använder också rapsolja....om jag använder olja. Har aldrig gillat smaken på olivolja...och tur är väl det då när man läser detta.
Jag gör åt med nästan löjliga mängder olivolja. Har så gjort i många år. Äter tyvär sällan fisk, och absolut inga tabletter. Har heller aldrig haft några av de åkommor du nämner Misty (och inga andra heller för den delen). Men det är ju bara jag.
Jaha, adrig får man vara glad:/
Jag anväder oliv- raps och solrosolja.... Och smör. Hur är det med smör då?
En sak som iaf _jag_ välkomnar är att det verkar vara en lag på gång mot transfetter i maten.
Skrivet av Misty09 den 28 mar 2012
Skrivet av husmusen88 den 28 mar 2012
...... Har aldrig gillat smaken på olivolja...och tur är väl det då när man läser detta.
Jag håller med om rapsoljan. Används mycket hos oss, t.ex. när vi gör majonnäs, har aldrig under mer än 30 år köpt färdig sådan i butik.
Men vill gärna nämna att även smaken på olivolja skiljer sig åt på ett otroligt rikt sätt. Deltog för några år sedan i olivoljeexpo, anordnad av Italienska Handelskammaren. Det handlade enbart om olivolja från Sicilien. Ett femtiotal utställare presenterade sina produkter, var och en med c:a ett tiotal olika. Smakerna skiftade från mildaste nötsmak till mustiga toner av nyslaget gräs. Även färgerna skilde sig påtagligt från varandra, från ljusaste lätt olivgröna, via aningen brunaktiga till djupaste gröna.
Från att ha varit smakmässigt skeptisk till olivolja blev jag nu helt såld på några av varianterna. Har därför alltid ett par sorter hemma och kan ibland, när jag känner mig sugen, hälla upp några skedar på ett fat och äta det med vitt bröd, brutna i bitar, med vilka jag suger upp oljan. Och tro mig, det ÄR ett riktigt läckert mellanmål ibland. Men som så ofta annars, kvalitet kostar.
Enda oljan som används i mitt hem är rapsolja, lätt bästa oljan i mina ögon. Men där är det oxå skillnad på hur den är tillverkad.
Ja enligt tabellen är det bästa oljan alla kategorier. Supermycket bättre än olivolja.....och förhoppningsvis svensk tillverkad också;)
Förhållandet mellan omega 3 och 6 på rapsoljan är ju jättebra....olivolja ....nja inte så bra.
Jag använder också rapsolja....om jag använder olja. Har aldrig gillat smaken på olivolja...och tur är väl det då när man läser detta.
Håller med, olivolja hör till de saker jag anser kan förstöra en maträtt totalt. Förstår inte varför den är så populär, den både smakar och luktar illa.
Verkar inte spela någon roll vartifrån den kommer, priset eller smaksättningen.
Har dock hittat en resturang i stockholm som serverar carpachio med flingsalt och ruccola, och där har de en väldigt mild olivolja som smakar lite som om den vore blandad med rapsolja. Faktiskt riktigt god!
En sak som iaf _jag_ välkomnar är att det verkar vara en lag på gång mot transfetter i maten.
Ja, man kan väl säga som så att det gäller att passa på att äta det som är nyttigt idag, imorgon kan det ju vara hälsovådligt.....:s
Har nyligen varit på en information från Livsmedelsverket och de talar gott om rapsolja.
Ja, man kan väl säga som så att det gäller att passa på att äta det som är nyttigt idag, imorgon kan det ju vara hälsovådligt.....:s
Jag hittade ett citat som passar:
Ät morötter medans de fortfarande är nyttiga.
En sak som iaf _jag_ välkomnar är att det verkar vara en lag på gång mot transfetter i maten.
Ja, en sån lag gillar vi! (Y) (Y) (Y)