Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smakförändringar...?

  • Amika 9 januari 2012

    Jag har ett jätteproblem...
    Jag har aldrig varit en kräsen människa när det kommer till mat. Jag har kunnat äta det mesta, även om jag inte gillat det som serverats.
    Men i april -11 så opererades jag, en stor op där de tog bort sköldkörteln samt alla omkringliggande lymfkörtlar. Och efter den operationen, så är det SÅ himla mycket som bara smakar riktigt, riktigt illa. Jag KAN inte svälja ner det. Jag får kväljningar så fort jag bara tar en tugga och har vid flera tillfällen fått pressa ner den enda tuggan med vatten. Sen mår jag illa i flera timmar.
    Min fråga är:
    Finns det fler här inne som upplevt samma sak? Att ni har fått ändrad "smak" efter operation? Och... Går det över??

    Mvh
    Jonna

  • Tesslatess 9 januari 2012

    Jag är gastric-opererad och jag har upplevt samma saker, vissa saker går inte att äta, andra saker som jag inte tyckt om tidigare som jag nu mer tycker är riktigt gott.

    Jag tror inte att det kommer gå över.
    Men å andra sidan ser jag inget fel i att inte kunna äta allt.

    Det du nu mer kanske inte kan äta kanske inte är bra för din kropp?

  • Amika 9 januari 2012

    Jag vet inte... Jag klarar inte av klibbigt jasminris, inte någon korv förutom sibyllas kok korv, den som ligger i spad i burk. Jag klarar inte av de flesta köttfärsrätter och absolut inget med curry... {starving}
    Och jag klarar absolut inte av någon form av upphettad mat, typ skolmat eller sjukhusmat.
    Det ÄR jättejobbigt, för jag har aldrig någonsin varit kräsen alls. Och från det till att ha massor med begränsningar... Det är skitjobbigt faktiskt. Finns det någon annan som upplevt detta som kanske har blivit bra från det? Jag tänker att det kanske är skillnad om man har opererat något i själva matsmältningsapparaten eller inte och så?

  • freja71 10 januari 2012

    Hej alla.

    Jag har aldrig blivit opererad men har märkt att mediciner kan påverka smaksinnet. Vissa maträtter blev oätliga eller smakade "fel".
    Köttgrytan flera av oss åt, smakade pölsa (något jag var ensam om att tycka) och korven jag brukade tycka om blev oätbar. Har ni upplevt liknande?

  • The_mama97mia 10 januari 2012

    Jag tycker att du ska söka för det.
    Har svårt att tänka mig ngn rent anatomisk förklaring, såvida inte (Gud förbjude) ngn nerv blivit skadad. Hur är det med ditt luktsinne?

  • croxie64 10 januari 2012

    Jag har varit opererad några gånger, tagit bort gallblåsan och gjort en hysterektomi bland annat, och både smaken och annat har förändrats för varje gång.
    Alla operationer innebär ju en stor omställning i kroppen och vi reagerar alla olika.

    Efter gallblåseoperationen så fick jag komplikationer och fick åka in igen. Efter den operationen så hade jag enorma problem med allt som hade med föda och vätska att göra. Fick kväljningar av att ta tabletterna som jag fick på sjukhuset och mat var inte ens att tänka på.

    Det släppte allt eftersom, men det tog lite tid innan mat smakade bra igen.

    Efter hysterektomin så smakade kaffe gudomligt medan allt annat verkade totalt smaklöst. Tror det är väldigt olika beroende på hur man reagerar på en operation.
    Har du pratat med din doktor om det här förresten? Eftersom du gjorde operationen i April -11 så tycker man att det borde ha blivit bättre vid det här laget.

  • Amika 10 januari 2012

    Hmmm... Ja du Mia... Jag blev ju opererad i halsen och nerverna där är ju tunna som sytrådar. De sa att jag kanske inte skulle kunna lyfta armarna ovanför huvudet igen, på grund av att nerven som går till axlarna går där de skulle operera. Samt att jag kanske aldrig skulle kunna prata igen. För bakom sköldkörteln går nerven som styr stämbanden och det är så lätt att de råkar skära av den.
    Så det kanske har blivit någon nervskada...
    Jag ska höra av mig till min läkare, så se vad han säger.
    Jag uppdaterar här när jag gjort det.
    /Jonna

  • Amika 10 januari 2012

    Tack för svaren alla! :)

  • MosterNettan 10 januari 2012

    Lycka till!

  • boz1965 10 januari 2012

    Har märkt "på äldre dar" att maten blir smaklös en eller ett par dar efter en kväll på krogen eller i glada vänners lag där det har konsumerats en del alkohol.
    Det verkar precis som om smaklökarna går i ide och mer eller mindre lägger av och piggnar inte till igen på ett par dagar. Kan vara jobbigt emellanåt.

  • systeryster 11 januari 2012

    Låter som du gått igenom en tuff operation och kanske är det något som gjort din kräkreflex lite känsligare, tänker jag.Om man varit rejält sjuk vet jag att alla intryck man fått på sjukhus kan ge väldigt intensiva intryck, som vissa lukter och ljud som förstärkts och sedan spökar när man känner av dem igen.Sjukhusmaten är ju inte alltid den mest aptitliga heller.Var det mycket korv och köttfärs du fick kämpa med på sjukhuset så kan det ju sitta i ett tag.Förhoppningsvis bleknar sådant med tiden, det har det gjort för min del i alla fall.Hoppas du får tillbaka aptiten på det mesta, men man måste inte äta allt, bara så man får krafter.Läkaren kanske kan ge dig något som ökar chansen till aptitökning.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.