Hur man äter när man tränar påverkar resultatet. Att få i sig rätt energi vid rätt tillfälle ger bättre träningsresultat och fel mat vid fel tillfälle kan ödelägga många timmars träning. Med vissa grundläggande kunskaper om näringsinnehåll och olika tillagningsmetoder, kan det till och med bli riktigt roligt!
Prestation = lika delar mat/träning/vila. Motionen ska ske kontinuerligt och i lagom dos. Vad som är "lagom" är naturligtvis individuellt men en grundregel är att för att behålla nuvarande kondition ska man träna två gånger per vecka, tränar man mer än det så får man bättre kondition.
Det är viktigt att man inte rivstartar utan att man låter kroppen vänja sig successivt, annars är risken för skador stor och det finns inget som är mer frustrerande än skador som sätter käppar i hjulet. Genom att sprida ut måltiderna under dagen, hellre små mål mat ofta, får man en jämnare blodsockerhalt. Ät normalstora portioner och koncentrera dig på att göra dina måltider så näringsrika som möjligt. Glykogenet är en begränsad energidepå som inte kan ta upp så mycket på en gång. Fettdepåerna är däremot praktiskt taget obegränsade och det är dessa som fylls på om du äter mer än vad dina muskeldepåer kan ta emot. Därför är det bättre att äta flera små mål istället för några få stora. Det enda sättet att bli av med fett i betydande mängder är att aktivera sig aerobiskt, vilket betyder att du måste använda både muskler, hjärta och lungor! För en idrottsman som inte tränar speciellt mycket aerobiskt kan det alltså vara extra svårt att bli av med det intagna fettet.
Mat blir godast om du lagar den från grunden. Sträva efter att använda råa basprodukter i form av grönsaker, rotfrukter, frukt, kött och fisk. Det behöver inte bli dyrt om du handlar efter säsong och håller dig till de billigare. Glöm inte att bra köksredskap och ordning och reda gör det enklare och roligare att arbeta i köket, bra knivar och annat kan definitivt hjälpa dig att bli en bättre kock! Glöm inte att äta långsamt och tugga ordentligt, njut av maten!Ett av de vanligaste felen folk gör när de försöker gå ner i vikt är att äta för lite. Man svälter sig och försöker leva på en grapefrukt och en yoghurt om dagen, i hopp om att kilorna snabbt skall trilla av. För den som har mer än ett kilo eller två att gå ner är det dessutom direkt skadligt, eftersom man inte ger kroppen tillräckligt med energi ens för att upprätthålla de normala kroppsfunktionerna, än mindre då bränna fett. Kroppen kan ju inte veta om svältperioden skall bli långvarig eller inte, och därför ser den till att lagra fett för att överleva svältperioden.
Man brukar mäta energin i kilojoule (kJ) eller kilokalorier (kcal). För att du ska få ett hum om hur det förhåller sig med dessa kan nämnas att en banan innehåller 405,4 KJ eller 96,9 kcal eller att ett wienerbröd innehåller 2122,5 KJ eller 507,3 kcal. Det kan låta som att det är ungefär lika nyttigt (eller onyttigt) att äta fem bananer som att äta ett wienerbröd men det är då som energifördelningen blir viktig. Socker, glukos och fruktos, ger en omedelbar energikick och finns i bär och frukter. Till största delen behöver vi kolhydrater som finns i t ex ris, potatis, pasta, gryn, och bröd och fullkornsprodukter. Den bästa proteinkällan är ägg som ger fullvärdigt protein och tonfisk, som dessutom innehåller väldigt lite fett.
Enda sättet att förbränna fett är att röra på sig mer samtidigt som man äter rätt sammansatt kost. Antingen ser du till att få i dig mindre energi (dvs färre kalorier) eller så tränar du mer (så att kroppen bränner mer). Kroppen kan tränas till att bränna mer fett och då orkar man träna längre pass eftersom glykogenlagren ej töms lika snabbt. Ju bättre kondition du har desto lättare är det att bränna fett.
Slutligen, glöm inte ditt vätskeintag! 1-2 liter vatten om dagen är ett måste. Rent vatten ska det vara. Vattnet hjälper din kropp att skölja undan slaggprodukter, är bra för ämnesomsättningen och ser till att frakta runt vitaminer och mineralen i kroppen. Vänta inte med att dricka tills du känner dig törstig, utan ställ en kanna vatten på bordet och drick ett glas då och då.

Maria Dahlquist
2005-01-25