Varför inte prova turkisk sirap, pekmez, till pannkakor eller våfflor nästa gång? Pekmez är gjort av druvsaft från vindruvor och smakar som flytande russin.
Vindruvor anses vara Medelhavets bär, och Turkiet är en av världens största producenter av vindruvor och russin. En mindre känd druvprodukt från Turkiet är pekmez, som sedan urminnes tid har varit böndernas främsta sötningsmedel, ett billigare alternativ till honung, innan människan lärde sig att utvinna socker industriellt. Nu har pekmez kommit till Sverige.


Pekmez består av druvsaft som kokas långsamt eller soltorkas tills saften blir tjock, mörk och koncentrerad. Därefter hälls den på pastöriserade burkar och håller sig i flera månader eller år beroende på hur koncentrerad den blivit.


Pekmez luktar och smakar som flytande russin och används framför allt som sirap till bakelser, men passar också bra ihop med pannkakor och våfflor. I Mellanöstern gör man godis av pekmez som blandas med nötter och torkas. Godiset kallas pestil.


Den söta smaken hos pekmez kommer från glukos, druvsocker, och fruktos, fruktsocker, som gör den lite annorlunda och lite mindre söt än sackarosinnehållande sirapssorter. Dessutom innehåller pekmez ganska mycket kalcium och järn. I folkmedicinen anses pekmez vara bra mot järnbrist och trög mage.

Maria Dahlquist
2005-02-02