Som mycket annat gott kommer den från Italien, närmare bestämt från Ligurien i norra Italien och mer specifikt staden Genova. Den klassiska pesto genovese görs på basilika, vitlök, pinjenötter, olivolja och parmensanost som hackas tillsammans.
Pesto används ofta på bröd eller i pasta, men fungerar på nästan allt. Omelett med pesto eller en pestoblandad sallad är underbara kombinationer.
Basilikan kan bytas ut mot nästan vad som helst: soltorkade tomater, ruccola, koriander eller morot. Här följer ett recept på en pestosås som passar bra som pastasås, i hamburgare, i sandwich och som dipsås.
Ingredienser:
50 g pinjenötter eller skållade mandlar
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 dl olivolja
saften av 1/2 citron
salt och peppar
Tillagning:
Rosta pinjenötter eller mandlar i en torr kastrull tillsammans med finhackad chili. Hacka vitlök och häll alla ingredienser i en matberedare. Kör tills det blir en mjuk puré, och smaksätt med salt och peppar.
Henrik
2005-10-04