Fisk och skaldjur passar ofta bra ihop med ägg. Särskilt bra passar en äggsås till kokt torsk.
Instruktioner
- Tillagning kokt torsk:
Lägg torsken i en kastrull och häll i vatten så att all fisk täcks av vattnet. Om man använder torskfiléer lägger man i dem hela i kastrullen, använder man djupfryst torsk kan man dela "fiskblocket" i fyra delar innan man lägger ned fisken i kastrullen. Tillsätt salt och kryddpeppar i kastrullen.
Om fisken är upptinad och i tunna filéer när den ska tillagas kokas den i cirka 5 minuter. Är fisken däremot inte helt upptinad och skuren i block behöver den koka i 12-15 minuter innan den är färdig. Låt torsken koka på medelvärme under lock.
När fisken är färdigkokt tar man försiktigt upp filéerna/bitarna ur kastrullen och sparar buljongen från kokningen för att använda till äggsåsen.
Tillagning äggsås:
Koka äggen så att såväl äggvita som äggula blir hård (c:a 10 minuters koktid om äggen läggs i kastrullen då vattnet är kallt). Skala äggen och skär dem i tärningar, förslagsvis med hjälp av en äggskärare, då äggen först kan delas i skivor på längden och sedan på bredden.
Lägg margarinet i en kastrull. När margarinet har smält, häll i mjölet och vispa. Tillsätt sedan mjölken och buljongen från fiskkoket, samt salt och eventuellt lite peppar efter eget tycke. Koka upp såsen och smaka av den för att tillsätta rätt mängd salt och peppar. Blanda ned de skivade/tärnade äggen samt lite färsk hackad persilja. Låt såsen koka på svag värme några minuter innan den serveras.
Servering:
Servera den kokta torsken med äggsåsen och förslagsvis kokt eller pressad potatis.
- Förvaring/frysning/värmning:
Kokt fisk kan förvaras ett par dagar i kylskåp. För längre förvaring kan den frysas, även om fisken var djupfryst som rå. Äggsåsen blir inte särskilt fräsch i konsistensen om den fryses, däremot kan den förvaras ett par dagar i kylskåp för att senare värmas i kastrull eller microvågsugn. Fisken värms enklast i microvågsugn, men kan annars doppas ned någon minut i kokande vatten. I det sistnämnda fallet kan dock fisken tappa en del av sin smak. Ett alternativ är att blanda ned den kokta fisken i såsen och värma alltihop tillsammans.
Publicerat den
3 oktober 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta föll inte oss i smaken. Eller som min sambo sa: Jag blir inte ledsen om du inte gör detta fler gånger. :) Men tack ändå för receptet!
Min sambo däremot älskar denna typ av recept. Torsk med äggsås, mumma!
Yammi-yam-yam! Jättegott!
Mycket gott och uppskattat!! Tack för tipset
Underbar måltid:) Jag har alltid kokta ärter till denna rätt.
Kokt torsk med äggsås - är ju bara såååååå gott.
Mycket gott! =)
God och enkelt att tillaga. Vi hade bara 3 ägg i såsen . Kommer göra detta flera gånger.
Mycket gott!
Enkelt å gott tack för receptet
Supersmarrigt:-)
Mums!
Sååå gott,tack för receptet!
En klassiker! Smaklökarna jublar lika mycket av nostalgi som välbehag :-)
Tusen tack för lätt recept som jag har gjort idag till lunch.. Jag har ej persilja hemma men går bra utan lika gött ändå...
precis ätit..gott gott..:)
Tack för receptet. Det var verkligen gott.
Mycket gott. Beskrivningen är också bra skriven, med både färsk och fryst fisk.
Toppenrecept! Min sambo vrâkte i sig tre portioner och bad mig göra om det sà snart som möjligt :)
ett toppen recept har lagat det flera gånger. blir en solklar 5:a från mej :)
Jättegod sås som tom bonussonen sa mmmmm om (vilket han inte gör ofta). Denna ska göras igen : )
Jättegott - hela familjen tyckte om det.
Jag minns skolans torsk med äggsås och för mig var det ingen höjdare, så det blev aldrig av att jag lagade det själv, men kom nu på att jag i alla fall skulle prova och det här receptet var JÄTTEGOTT! Det är inte sista gången det serverats torsk med äggsås i det här huset!
Den här fiskrätten är väldigt god har gjort den många gånger. Jag har även i lite ättika i vattnet som man kokar fisken i. Har fått lära mig detta av min mor.
Supergod! :)
Smaklöst och tråkigt enligt min smak :(
Det är så gott, smaklökarna jublar åt denna klassiker!Tack tack!
Det är så gott, smaklökarna jublar åt denna klassiker!Tack tack!
Detta recept på äggsås är absolut en de bättre jag ätit. Jag använde 3/4 av en fiskbujongtärning i såsen ock kryddade med vitpeppar. Stekte torskryggen istället för att koka den. Fisken fick ligga i 10%-ig saltlösning i en halv timme innan stekning. Ska prova denna med annan fisk, jättegott.