Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kokt torsk med äggsås

(29 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Fisk och skaldjur passar ofta bra ihop med ägg. Särskilt bra passar en äggsås till kokt torsk.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tillagning kokt torsk: Lägg torsken i en kastrull och häll i vatten så att all fisk täcks av vattnet. Om man använder torskfiléer lägger man i dem hela i kastrullen, använder man djupfryst torsk kan man dela "fiskblocket" i fyra delar innan man lägger ned fisken i kastrullen. Tillsätt salt och kryddpeppar i kastrullen. Om fisken är upptinad och i tunna filéer när den ska tillagas kokas den i cirka 5 minuter. Är fisken däremot inte helt upptinad och skuren i block behöver den koka i 12-15 minuter innan den är färdig. Låt torsken koka på medelvärme under lock. När fisken är färdigkokt tar man försiktigt upp filéerna/bitarna ur kastrullen och sparar buljongen från kokningen för att använda till äggsåsen. Tillagning äggsås: Koka äggen så att såväl äggvita som äggula blir hård (c:a 10 minuters koktid om äggen läggs i kastrullen då vattnet är kallt). Skala äggen och skär dem i tärningar, förslagsvis med hjälp av en äggskärare, då äggen först kan delas i skivor på längden och sedan på bredden. Lägg margarinet i en kastrull. När margarinet har smält, häll i mjölet och vispa. Tillsätt sedan mjölken och buljongen från fiskkoket, samt salt och eventuellt lite peppar efter eget tycke. Koka upp såsen och smaka av den för att tillsätta rätt mängd salt och peppar. Blanda ned de skivade/tärnade äggen samt lite färsk hackad persilja. Låt såsen koka på svag värme några minuter innan den serveras. Servering: Servera den kokta torsken med äggsåsen och förslagsvis kokt eller pressad potatis.
  2. Förvaring/frysning/värmning: Kokt fisk kan förvaras ett par dagar i kylskåp. För längre förvaring kan den frysas, även om fisken var djupfryst som rå. Äggsåsen blir inte särskilt fräsch i konsistensen om den fryses, däremot kan den förvaras ett par dagar i kylskåp för att senare värmas i kastrull eller microvågsugn. Fisken värms enklast i microvågsugn, men kan annars doppas ned någon minut i kokande vatten. I det sistnämnda fallet kan dock fisken tappa en del av sin smak. Ett alternativ är att blanda ned den kokta fisken i såsen och värma alltihop tillsammans.

Liknande recept

Kommentarer (29)

  • Kvastis 16 juli 2008

    Detta föll inte oss i smaken. Eller som min sambo sa: Jag blir inte ledsen om du inte gör detta fler gånger. :) Men tack ändå för receptet!

  • Gaen 6 oktober 2008

    Min sambo däremot älskar denna typ av recept. Torsk med äggsås, mumma!

  • Maripoosa 15 oktober 2008

    Yammi-yam-yam! Jättegott!

  • micke723 21 januari 2009

    Mycket gott och uppskattat!! Tack för tipset

  • abkn 20 augusti 2009

    Underbar måltid:) Jag har alltid kokta ärter till denna rätt.

  • anluk 2 januari 2010

    Kokt torsk med äggsås - är ju bara såååååå gott.

  • TinaY 19 februari 2010

    Mycket gott! =)

  • epi 1 mars 2010

    God och enkelt att tillaga. Vi hade bara 3 ägg i såsen . Kommer göra detta flera gånger.

  • Rosie85 4 mars 2010

    Mycket gott!

  • Ev3lina 10 mars 2010

    Enkelt å gott tack för receptet

  • sannado 8 april 2010

    Supersmarrigt:-)

  • Cindroses 20 april 2010

    Mums!

  • Irene-59 23 juli 2010

    Sååå gott,tack för receptet!

  • mathiasrenholm 26 augusti 2010

    En klassiker! Smaklökarna jublar lika mycket av nostalgi som välbehag :-)

  • soljenny 9 februari 2011

    Tusen tack för lätt recept som jag har gjort idag till lunch.. Jag har ej persilja hemma men går bra utan lika gött ändå...

  • samcharlie 23 februari 2011

    precis ätit..gott gott..:)

  • Buspippi 11 april 2011

    Tack för receptet. Det var verkligen gott.

  • frokeneva 3 maj 2011

    Mycket gott. Beskrivningen är också bra skriven, med både färsk och fryst fisk.

  • Rusco 3 maj 2011

    Toppenrecept! Min sambo vrâkte i sig tre portioner och bad mig göra om det sà snart som möjligt :)

  • gelan89 11 oktober 2011

    ett toppen recept har lagat det flera gånger. blir en solklar 5:a från mej :)

  • Samur 6 december 2011

    Jättegod sås som tom bonussonen sa mmmmm om (vilket han inte gör ofta). Denna ska göras igen : )

  • ebirgittah 2 februari 2012

    Jättegott - hela familjen tyckte om det.

  • Neta52 10 september 2012

    Jag minns skolans torsk med äggsås och för mig var det ingen höjdare, så det blev aldrig av att jag lagade det själv, men kom nu på att jag i alla fall skulle prova och det här receptet var JÄTTEGOTT! Det är inte sista gången det serverats torsk med äggsås i det här huset!

  • farmormor 5 november 2012

    Den här fiskrätten är väldigt god har gjort den många gånger. Jag har även i lite ättika i vattnet som man kokar fisken i. Har fått lära mig detta av min mor.

  • Glavarius 20 november 2012

    Supergod! :)

  • Anastaziach 6 april 2013

    Smaklöst och tråkigt enligt min smak :(

  • Irene-59 21 oktober 2014

    Det är så gott, smaklökarna jublar åt denna klassiker!Tack tack!

  • Irene-59 21 oktober 2014

    Det är så gott, smaklökarna jublar åt denna klassiker!Tack tack!

  • Torgny50 20 mars 2016

    Detta recept på äggsås är absolut en de bättre jag ätit. Jag använde 3/4 av en fiskbujongtärning i såsen ock kryddade med vitpeppar. Stekte torskryggen istället för att koka den. Fisken fick ligga i 10%-ig saltlösning i en halv timme innan stekning. Ska prova denna med annan fisk, jättegott.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.