Denna rätt passar lika bra en vardagskväll som till en söndagsmiddag.
Grädden i färsen gör att man absolut inte behöver tillsätta någon fläskfärs i älgfärsen (vilket jag aldrig gjort på över 30 år! att älgfärs skulle vara torr är för mig bara en myt.)
Instruktioner
- Skala potatisen och sätt på grytan.
Gör i ordning grönsakerna - ska de kokas så beräkna tiden för detta, är det konserverade grönsaker så värm dem i mikron när maten är nästan klar.
- Blanda grädde och ströbröd, låt svälla till en tjock massa.
Skala och skär den ena löken i smala klyftor, hacka den andra löken fint.
- När grädden/ströbrödet svällt klart så blandar man i färsen och den finhackade löken samt kryddor i gräddblandningen. Rör ihop smeten och avsluta med att blanda i ägget.
- Sätt på en stekpanna. Fräs den klyftade löken tills den fått en fin färg och konsistens. Lägg löken i ett uppläggningsfat som du kan ställa ovanpå potatisgrytan för att hålla värmen.
- Provstek en liten "klutt" köttfärssmet för att smaka på kryddningen. Vid behov lägg till mer kryddor.
- Forma biffarna i lagom stora bitar, små är lättare att steka.
(När du ska forma biffarna, skölj händerna med kallt vatten, så går det lättare - smeten fastnar inte så lätt på huden då.)
- Stek biffarna 2- 3 minuter på var sida. lägg dem på uppläggningsfatet efter hand.
- När alla biffar är färdiga så lägg tillbaka den frästa/brynta löken i stekpannan, häll i några skedar viltfond och rör om. Smaka av och krydda vid behov, dryga eventuellt ut skyn med hett vatten som får puttra med lök och fond.
- Häll upp sky och lök över biffarna.
- Servera med de varma grönsakerna samt lingon eller gelé.
Publicerat den
21 januari 2010
Liknande recept
Skriv kommentar