Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Älgfärsbiffar/köttfärsbiffar

 
  • Serverar: 2-3 portioner
Skriv ut

Denna rätt passar lika bra en vardagskväll som till en söndagsmiddag. Grädden i färsen gör att man absolut inte behöver tillsätta någon fläskfärs i älgfärsen (vilket jag aldrig gjort på över 30 år! att älgfärs skulle vara torr är för mig bara en myt.)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala potatisen och sätt på grytan. Gör i ordning grönsakerna - ska de kokas så beräkna tiden för detta, är det konserverade grönsaker så värm dem i mikron när maten är nästan klar.
  2. Blanda grädde och ströbröd, låt svälla till en tjock massa. Skala och skär den ena löken i smala klyftor, hacka den andra löken fint.
  3. När grädden/ströbrödet svällt klart så blandar man i färsen och den finhackade löken samt kryddor i gräddblandningen. Rör ihop smeten och avsluta med att blanda i ägget.
  4. Sätt på en stekpanna. Fräs den klyftade löken tills den fått en fin färg och konsistens. Lägg löken i ett uppläggningsfat som du kan ställa ovanpå potatisgrytan för att hålla värmen.
  5. Provstek en liten "klutt" köttfärssmet för att smaka på kryddningen. Vid behov lägg till mer kryddor.
  6. Forma biffarna i lagom stora bitar, små är lättare att steka. (När du ska forma biffarna, skölj händerna med kallt vatten, så går det lättare - smeten fastnar inte så lätt på huden då.)
  7. Stek biffarna 2- 3 minuter på var sida. lägg dem på uppläggningsfatet efter hand.
  8. När alla biffar är färdiga så lägg tillbaka den frästa/brynta löken i stekpannan, häll i några skedar viltfond och rör om. Smaka av och krydda vid behov, dryga eventuellt ut skyn med hett vatten som får puttra med lök och fond.
  9. Häll upp sky och lök över biffarna.
  10. Servera med de varma grönsakerna samt lingon eller gelé.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.