Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Läcker äppelkaka med vaniljfyllning

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

En ljuvligt god äppelkaka med krämig fyllning och massor av äpplen. Socker på äpplena ger dem en knäckig yta. Kakan är så krämig i sig själv så den behöver inte serveras med vaniljsås men jag som älskar vaniljsås gör det ändå för det är så himla gott! Har även testat med vaniljglass och det är också gott.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mördeg: Hacka snabbt samman ingredienserna. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Degen ska även täcka kanten, ca 5 cm upp. Låt stå i kylen minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Fyllning: Blanda mjölk, äggulor, socker, potatismjöl och vaniljpulver i en kastrull. Sjud upp såsen under omrörning, tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från plattan. Skala, dela och kärna ur äpplena. Har äpplena tunt skal behöver du inte skala dem. Skiva äpplena tunt med en mandolin eller osthyvel.
  4. Lägg ett lager äppelskivor i botten på mördegsskalet. Bred ut ett lager av vaniljsåsen. Varva på så sätt äppelskivor och vaniljsås och avsluta med ett lager äppelskivor. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills den känns mjuk med en provsticka.
  5. Ta ut pajen och sätt ugnen på grill 250 grader eller använd en gasolbrännare för att karamellisera ytan på äpplena. Strö över sockret och ställ åter in pajen mitt i ugnen. Låt ytan få fin färg, det tar 2-3 minuter. Passa noga, det bränns lätt! Taa ut och låt pajen kallna innan den lossas från formen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.