Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skånsk äpplekaka

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Den söta kavringen och de syrliga äpplena ger denna traditionella äpplekaka med ursprung i Skåne en god smakbrytning. Servera gärna med vaniljsås till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
  2. Riv kavringen, det blir ca 3 dl, och strö ett lager (kavringen ska räcka till tre lager) i en smord ugnsfast form.
  3. Lägg på ett lager äppleklyftor, ca hälften, strö på socker och kavring och klicka på matfett.
  4. Fortsätt med ännu ett lager äppleklyftor, socker, kavring och margarin.
  5. Hyvla ev lite extra margarin över. Detta gör du enklast med en osthyvel.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter tills kakan fått färg och äpplena känns mjuka.
  7. Hemlagad vaniljsås: Gör din egen goda vaniljsås och servera till kakan. Blanda 3 äggulor, 1½ msk florsocker, 2 tsk potatismjöl och 4 dl mjölk i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under kraftig vispning tills såsen tjocknat. Ställ den att svalna. Smaksätt med 2 tsk vaniljsocker. För en lyxigare variant kan du tillsätta 1 dl vispgrädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.