Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fougasse med gorgonzola & valnötter

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Provencalska Fougasse bakas ut på flera sätt. Traditionellt formas de till löv och ibland gör man dem dubbla med fyllning. Eller så bakas de som en oval pizza med fyllningen öppen. Italienska Focaccian är en släkting. Skär eller bryt Fougasse i mindre bitar och servera dem ljumma till glögg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke eller köksmaskin och tillsätt vatten så att jästen löser sig.
  2. Blanda ner vetemjöl, durumvete, olivolja och salt och arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig, ca 10 minuter.
  3. Täck med plast och låt degen jäsa i kylen över natten eller i rumstemperatur ca 2 timmar.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Låt jäsa 15-20 minuter.
  5. Kavla bitarna till ovaler 2-3 cm tjocka. Lägg två av dem på bakplåtspappersklädd plåt. Smula över gorgonzola och bryt över valnötterna. Lägg på de andra bitarna som lock och tryck till kanterna så att fyllningen inte rinner ut.
  6. Skär med degskrapan snett igenom degen så att det blir 3-4 snitt på varje sida om mitten. Dra isär snitten så att det bildas tydliga avlånga hål, likt ett löv.
  7. Sätt ugnen på 250°. Pensla med olivolja och låt jäsa ca 45 minuter.
  8. Sätt in bröden i ugnen och grädda tills de får fin färg 10-15 minuter.
  9. Tag ut och pensla med olivolja.
  10. Tips! Byt ut gorgonzola och valnötter mot rökt fläsk i småbitar och grovt hackad gul lök. Gör bröden enkla utan fyllning. Strö över flingsalt och smulade örter före gräddningen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.