En underbart enkel och god tårta som njuts bäst i små bitar.
Den som vill struntar i bärgelén och dekorerar tårtan med marsipan figurer eller färska frukter och bär.
Instruktioner
- Klä en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med plastfolie. Riv mandelmassan grovt, tryck ut den i ett tunt lager på bottnen av formen. Blöt fingrarna med lite vatten så går det lättare.
- Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar. Värm försiktigt grädde, choklad och nougat i en kastrull på låg värme tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa.
Rör då och då. Ta från värmen och blanda ner rom eller konjak.
Häll smeten i formen och låt svalna, ställ den avsvalnade kakan i kylen, låt den stelna i minst 4 timmar.
- Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Hetta upp hälften av körsbärsmarmeladen i en liten kastrull, ta från värmen.
Skaka av vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma marmeladen. Rör ner resten av marmeladen och häll försiktigt gelén i ett tunt lager på tårtan.
Låt stelna i kylen.
- Lossa kakan från formen och dekorera eventuellt med godisägg och mynta.
Publicerat den
18 mars 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta är konfekt! Räcker till fler än 13. Var noga med kylplaceringen, så den blir tillräckligt stel. Första gången glömde jag spriten, den blev supergod ändå (vi tog konjak till istället!)