Oerhört god och fräsch dansk dessert som påminner lite om en fin variant av ris à la Malta.
Instruktioner
- Koka riset med vatten och lite salt under tätt lock i 10-12 minuter. Späd med mjölken och koka upp som en vanlig risgrynsgröt. Koka på minsta möjliga värme i ca 45 minuter. Rör om då och då.
- Klipp upp vaniljstången på längden så att vaniljkristallerna, de små svarta kornen inuti blir åtkomliga. Skrapa ur dem med en liten kniv. Lägg ner både stång och vaniljkorn i den heta gröten, rör om och låt det hela kallna under lock.
- Grovhacka mandeln. Blanda ner mandelhack och lätt vispad grädde i gröten. Smaksätt med siktat florsocker efter smak. Lägg upp mandelriset i en skål och ställ skålen svalt.
- Lägg körsbärsmarmelad eller sylt i en liten kastrull. Smält över svag värme tillsammans med vatten och gärna portvin. Rör om väl. Häll upp körsbärssåsen i en skål och servera såsen kall till mandelriset.
Publicerat den
13 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar