Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tant Mettes mandelris

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Oerhört god och fräsch dansk dessert som påminner lite om en fin variant av ris à la Malta.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka riset med vatten och lite salt under tätt lock i 10-12 minuter. Späd med mjölken och koka upp som en vanlig risgrynsgröt. Koka på minsta möjliga värme i ca 45 minuter. Rör om då och då.
  2. Klipp upp vaniljstången på längden så att vaniljkristallerna, de små svarta kornen inuti blir åtkomliga. Skrapa ur dem med en liten kniv. Lägg ner både stång och vaniljkorn i den heta gröten, rör om och låt det hela kallna under lock.
  3. Grovhacka mandeln. Blanda ner mandelhack och lätt vispad grädde i gröten. Smaksätt med siktat florsocker efter smak. Lägg upp mandelriset i en skål och ställ skålen svalt.
  4. Lägg körsbärsmarmelad eller sylt i en liten kastrull. Smält över svag värme tillsammans med vatten och gärna portvin. Rör om väl. Häll upp körsbärssåsen i en skål och servera såsen kall till mandelriset.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.