Söt liten tarte med ljuvlig åkerbärsmousse som serveras med en syrlig glass av Smetana.
Instruktioner
- Börja med glassen.
Koka upp mjölk och vispgrädde. Blanda äggulorna med sockret. Tillsätt gräddmjölken lite i taget. Sjud upp till 83 grader. Sila blandningen ner i en stålbunke och tillsätt smetanan. Bladvispa alltihop och sätt i frysen.
- Eller använd en glassmaskin, då blir glassen klar på 10 minuter. I frysen måste du ta upp glassen var 10:e minut och vispa tills den är riktigt frusen.
- Gör mandelmördegen.
Kör smör, socker, mjöl och mandelmjöl i en matberedare. Plasta in degen och låt den vila 1 timme i kylen.
- Kavla ut degen så att den bli 2-3 mm tjock. Tryck ut den i smörade formar. Nagga botten.
Ställ formarna i ugnen i 180 grader i 10-15 minuter.
Låt dem sedan svalna i rumstemperatur.
- Gör åkerbärsmoussen.
Det blir för stor mängd för 4 personer, men det går inte att göra i mindre sats.
Värm upp bären och pressa dem sedan genom en sil. Behåll åkerbärspurén som blir kvar i silen.
- Vispa grädden lätt och ställ in i kylen. Koka upp vatten och socker till 121 grader i kastrull. Sätt över i en bunke.
Vispa sedan i högsta hastighet med äggvitorna i 20-25 minuter till styv maräng. Vänd sedan in marängen i åkerbärspurén. Vänd därefter in grädden. Ta en tredjedel i taget. Sätt in åkerbärsmoussen i tartletterna och låt stå i kylskåp i 20 minuter.
- Rosta undertiden riven vit choklad och rivna nötter på bakplåtspapper i ugnen i 160 grader i 8-10 minuter.
Garnera sedan på tartletterna.
- Lägg glassen och en tartlett på varje tallrik. Dekorera med råsockrade åkerbär.
Publicerat den
12 januari 2012
Skriv kommentar