Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Åkerbärsmousse i mandelmördegstartletter och smetanaglass

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Söt liten tarte med ljuvlig åkerbärsmousse som serveras med en syrlig glass av Smetana.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med glassen. Koka upp mjölk och vispgrädde. Blanda äggulorna med sockret. Tillsätt gräddmjölken lite i taget. Sjud upp till 83 grader. Sila blandningen ner i en stålbunke och tillsätt smetanan. Bladvispa alltihop och sätt i frysen.
  2. Eller använd en glassmaskin, då blir glassen klar på 10 minuter. I frysen måste du ta upp glassen var 10:e minut och vispa tills den är riktigt frusen.
  3. Gör mandelmördegen. Kör smör, socker, mjöl och mandelmjöl i en matberedare. Plasta in degen och låt den vila 1 timme i kylen.
  4. Kavla ut degen så att den bli 2-3 mm tjock. Tryck ut den i smörade formar. Nagga botten. Ställ formarna i ugnen i 180 grader i 10-15 minuter. Låt dem sedan svalna i rumstemperatur.
  5. Gör åkerbärsmoussen. Det blir för stor mängd för 4 personer, men det går inte att göra i mindre sats. Värm upp bären och pressa dem sedan genom en sil. Behåll åkerbärspurén som blir kvar i silen.
  6. Vispa grädden lätt och ställ in i kylen. Koka upp vatten och socker till 121 grader i kastrull. Sätt över i en bunke. Vispa sedan i högsta hastighet med äggvitorna i 20-25 minuter till styv maräng. Vänd sedan in marängen i åkerbärspurén. Vänd därefter in grädden. Ta en tredjedel i taget. Sätt in åkerbärsmoussen i tartletterna och låt stå i kylskåp i 20 minuter.
  7. Rosta undertiden riven vit choklad och rivna nötter på bakplåtspapper i ugnen i 160 grader i 8-10 minuter. Garnera sedan på tartletterna.
  8. Lägg glassen och en tartlett på varje tallrik. Dekorera med råsockrade åkerbär.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.