Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Adrians vårtårta

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Inuti vårtårtan döljer sig en syrlig smakskatt. Krämig browniebotten med lemoncurd och vit chokladmousse. En riktig höjdartårta!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Täck botten med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa för hand ihop ägg, kakao, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke. Blanda ner det smälta smöret, socker, varmt kaffe och slutligen vetemjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  3. Lemoncurd: Blanda äggulorna med maizena löst i vatten i en bunke. Pressa citronerna och blanda saften med sockret i en kastrull. Koka upp tills sockret löst sig. Häll i hälften av citronsaften i ägguleblandningen och rör om. Blanda sedan ner resten av citronsaften. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud den tills den tjocknar. Häll över krämen i en skål och tillsätt smöret. Låt krämen svalna.
  4. Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Koka upp 2 dl av grädden, lägg i gelatinbladen och låt dem smälta. Häll ner grädden och chokladen i en stor bunke, rör om och låt svalna. Vispa 4 dl grädde löst och blanda den med den svalnade chokladblandningen. Fyll en spritspåse med moussen.
  5. Montering: Lägg en tårtring eller springform, ca 20 cm i diameter, på en tårtbricka. Täck insidan av ringen med ett plastband. Spritsa en sträng med chokladmousse längs insidan av tårtringen. Lägg ner browniebotten (som har skurits ner till 18 cm i diameter) i tårtringen. Spritsa lemoncurd på botten, ca 1 cm tjockt lager. Spritsa över mousse så att lemoncurden täcks.
  6. Resten av moussen spritsas i mousseformar eller cakepops-formar, som senare används till dekoration av tårtan. Stryk av fyllningen i formen med en palett eller slickepott för att få ytan slät. Ställ in tårtan och moussebollarna i frysen i 10-12 timmar.
  7. När tårtan är fryst drar du av plastbandet. Lägg ut moussebollarna på tårtan. Dekorera tårtan med spritsad lemoncurd, små bitar av browniebotten, färska hallon och lite flagad mörk choklad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.