Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äkta amerikansk citronpaj

(21 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Denna paj är helt underbart god! Jag skulle nog kunna äta ihjäl mig på den! Receptet kommer från min mans farmor som är från USA. Den tar en stund att göra bara, men den är verkligen värd det!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Pajbotten: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Smält vatten och margarin i en gryta. Rör ner vattnet och margarinet i bunken med de torra ingredienserna och rör ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för att degen ska bli bra.
  3. Kavla ut degen och lägg den i formen (vik den dubbel när du lyfter den eftersom den lätt går sönder). Nagga hål i botten med en gaffel så att den inte bubblar upp i ugnen.
  4. Sätt in i nederdelen av ugnen och grädda den i 10-12 minuter (den skall inte ha så mycket färg).
  5. Fyllning: Om du använder riktig citron - riv det yttersta på citronskalet fint och pressa citronen.
  6. Separera äggvitan från gulan (vitan måste vara helt fri från gulan). Vispa äggulan lätt.
  7. Blanda de torra ingredienserna i en gryta. Tillsätt kokande vatten och låt alltsammans koka under omrörning på svag värme tills blandningen segnar ordentligt. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt äggulan. Sätt tillbaka blandningen och koka i ca två minuter till. Ta av kastrullen från plattan igen och tillsätt citronsaften och ev. citronskalet.
  8. Låt fyllningen och pajbottnen svalna innan du fortsätter med marängen.
  9. Maräng: Lägg fyllningen i pajbottnen.
  10. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret efterhand. Bred ut marängsmeten över fyllningen och grädda i ugnen (200 grader) tills den fått färg som på bilden.
  11. Låt pajen kallna, ät och njut!

Liknande recept

Kommentarer (21)

  • Gunn57 13 april 2008

    Hejsan...Jag har bakat din Citronpaj och den var super god. Ha en bra dag. Det blir en hög poängare.. MVH GunBrith..

  • segerwitch 6 maj 2008

    Hej! Din citronpaj är bara sååå jätte god, fem stjärnor räcker inte. Ha en bra dag. Eva

  • marretessan 11 juni 2008

    såg härligt god ut så den lade jag till i kokboken :)

  • klockargarden 22 juni 2008

    Hej Milla! Vilken god citronpaj! Helt klart en ny favorit! Hela familjen åt och njöt! Kommer att höra till mina höjdarrecept.Ger högsta betyg för den, det är den väl värd! Ha det bra/Birgitta

  • Aurinkuu 23 januari 2009

    Hej Milla! Tusen tack till ett fantastiskt gott recept! Bakade pajen till nyårsfesten och den blev en succé! Mäktig är den ju, skulle vilja äta måånga bitar men det går ju tyvärr inte ; ) Så; jag tackar och önskar dig en god fortsättning på detta nya år! -Heidi-

  • look 26 mars 2009

    Hejsan... Det här ser väldigt gott ut...den ska jag göra. Lovar att komma tillbaka och kommentera den. Tror jag ska göra den nu i helgen... Kram Eva-Lena...

  • PlastCactus 2 april 2009

    Hejsan. Det sev jätte gott ut och jag hoppas att jan kan lyckas göra den:)

  • FAE 31 januari 2010

    Hej! Gjorde denna smaskiga pajen idag. Riktigt gott! :) Kommer definitivt att göra denna igen.

  • tulpankvinnan 21 februari 2010

    FEM STJÄRNOR!

  • lollol 12 mars 2010

    Mycket smaskens. Dock så vart min citronkräm väldigt klumpig när jag hällde i det kokande vattnet, allt vispande i världen kunde inte få bort alla klumparna. Har gjort citronpaj förut då man kokat upp citronsmeten med kallt vatten, då vart det inga klumpar. Dock så verkar jag vara den enda som haft detta problem så det kanske inte spelar någon roll. Tack hursomhelst!

  • Claristar 28 mars 2010

    Hejsan! Nu har jag testat denna paj. Vi tyckte den var lite smaklös så det blir lite mer citron i nästa gång. Dock var den i övrigt jättegod och denna paj kommer jag göra fler gånger. Den var lättgjord även om det tog lite tid.

  • johnniej 14 maj 2010

    den är 100% goood! johnniej

  • blumsan 16 maj 2010

    Vikken underbart god paj! Absolut högsta betyg och jag kommer att göra den igen, väldigt snart! Men jaa, toppbetyg utan tvekan! Se bara till o ha vänner hemma som hjälper till o äta upp den, för annars går man o nallar av pajen hela tiden själv.. =)

  • Aquita 1 februari 2011

    Underbart god, lätt att göra när man fått öva en gång också ;) Tips till andra: vad försiktiga när varm vätska och mjöl ska blandas, jag hade bråttom och siktade inte mjölet, vilket jag självklart fick ångra när de massiva mjölklumparna vägrade ge med sig.

  • betweenthelines 9 februari 2011

    ska göra denna så fort jag får chansen! vi är bara två hemma hos oss så det känns lite mäktigt att göra till bara oss. men pajen ser sjukt god ut!

  • toxicteabag 19 augusti 2011

    Jag rispade av skal ifrån 2 citroner och hade med i fyllningen, samt lite extra citron för min smak, riktigt god paj! :)

  • Josselli 22 oktober 2011

    Jätte god paj! Tack för ett bra recept! Tyvärr så verkade jag gjort något fel för det fanns massa vätska i pajformen när man lyfte upp bitarna.. Kan jag ha kokat citronkrämen för kort tid eller beror det på marängen kanske? Tack iaf!! :-)

  • Medaso 12 november 2011

    Tyckte inte detta var någon höjdare. Ingen riktig konsistens på fyllningen och den var ganska smaklös

  • blumsan 31 december 2011

    Har gjort denna paj vid flera tillfällen och den är underbart god!! Blir även denna till efterrätt ikväll på självaste nyårsafton =)

  • Redros8 6 april 2012

    Tack för detta recept....Ska bjuda mina gäster på denna paj låter jättegod

  • eksborg 1 september 2012

    jag tyckte pajen vart jätte god men typ botten var jätte seg och typ bara drog ihop sig när man la den i botten på formen och dagen efter man gjort den blev de jätte mycket vatten på den? :O annars vart den bra

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.