Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äkta Bigos - surkålsgryta

(3 kommentarer)  
Skriv ut

Bigos finns i många olika regionala, lokala varianter och antal recept kan vara oändligt. Det finns dock två principer: -ju fler köttsorter (nöt-, fläsk-, kalvkött, kyckling mm) och varianter av korv och pålägg man använder desto godare smakar den färdiglagade rätten. Ju längre man kokar bigos desto godare smakar den. (koka rätten varje dag 30 minuter eller 1 tim. och tillsätt en ny sort kött eller pålägg varje dag). Att hälla i lite röd vin höjer smaken ytterligare. Man kan laga bigos enbart med surkålen. Den godaste bigosen lagar du om du använder hemgjord surkål.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär surkålen i mindre bitar, häll i en kastrull och tillsätt lite kokande vatten. Koka sakta 1 tim. tills den blir mjuk. Skala vitkålen och kasta smutsiga, ofräscha blad. Skölj och strimla kålen, häll i lite kokande vatten och koka ca 30-40 minuter tillsammans med torkad svamp.
  2. Skölj fläsk- och nötköttet, torka av, salta och bryn i fett på alla sidor. Häll tillsammans med sidfläsket i surkålen för att stuva allt ca 40 minuter.
  3. Ta köttet (nöt-, fläskkött och sidfläsk) ur surkålen. Blanda ihop vitkål med surkål. Ta bort skinn från korven och skiva den. Skär köttet och sidfläsket i bitar och lägg det tillsammans med korven i kålblandningen. Tillsätt tomatpuré, katrinplommon (eller plommonsylt), lagerblad, smaka av med salt och peppar och koka upp.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • sissibella_svartnos 7 mars 2009

    En sådan variant av bigos brukar jag laga hemma. Min sambo älskar polsk bigos.

  • gelfstrom 30 december 2011

    Jag älskar polsk mat! Detta blev super! Spara inte på kött och korv.

  • Wanda Skiöld 2 oktober 2019

    Jag brukar använda blötlägnnigsvatten av svamp i stället för bara vatten.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.