Mycket god dricka/saft. I smaken påminner den om fläderblomsdricka, och man gör den på samma sätt. Skillnaden är att älgörten är något beskare.
Älgörten, eller älgräset, plockas när den precis slagit ut.
Ger ca 4-5 liter
Älgört = Filipendula ulmaria (L.) Maxim.
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/filip/filiulm.html
Instruktioner
- Plocka blommorna, rensa och skölj dem, ta bort stjälkar och grönt. (Jag brukar ta extra mycket blommor eftersom klasarna är ganska små jämfört med fläderblom.)
- Tvätta och skiva citronerna, varva blommor, citroner och citronsyra i en stor kruka eller gryta. Koka upp vatten och socker (sockret skall lösas upp i vattnet).
- Häll sockerlösningen över blommorna/citronerna.
Ställ krukan/grytan svalt i 5 dagar.
- När det är dags att tappa upp saften på flaskor, skölj då flaskorna med natriumbensoat eller atamon för att få dem riktigt rena. Fyll flaskorna med drycken. Förvaras svalt.
- Vid servering skall drycken spädas, smaka dig fram till
rätt styrka. Cirka 1 del saft till 3 - 4 delar vatten.
Serveras kyld.
Publicerat den
10 juni 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
en länk till Älgört/ älggräs i den Virtuella Floran http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/filip/filiulm.html