Ett härligt kolatäcke ger extra mycket smak till den här äppelpajen.
Den är godast att äta samma dag.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Rör i smöret och blanda till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform, 22-24 cm i diameter. Om det är en liten form är det bra om den har högre kant, ca 3 cm hög. Nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet ca 10 minuter. Ta ut och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Riv mandelmassan fint och vispa ihop med socker, smör, ägg och vetemjöl. Fördela mandelmassan i botten på formen. Kärna ur äpplena, skär dem i cm stora bitar och vänd dem i kanel och socker. Lägg äppelbitarna på smeten, tryck ner dem lite grann. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt pajen svalna helt.
- Häll upp alla ingredienser till kolan i en kastrull. Koka tills den håller för kulprov, 120 grader, eller börjar tjockna. Tänk på att den tjocknar ytterligare allteftersom den kallnar.
Häll kolan på pajen och lägg på pekannötterna i ett fint cirkelformatmönster.
- Servera pajen gärna med lättvispad grädde.
Publicerat den
20 september 2014
Liknande recept
Skriv kommentar