Nu är hösten kommen och till den hör en riktigt god äppelkaka som bäst tillagas i långpanna (30 X 40 cm).
Jag kompromissar aldrig med margariner när jag bakar. Goda kakor måste bakas på smör.
Instruktioner
- Skala äpplena, kärna ur dem och klyfta i knappt centimetertjocka skivor. Doppa skivorna i socker och kanel. Lägg åt sidan..
- Blanda smör och socker poröst i en bunke. Rör kraftigt med en träslev eller använd elvisp.
- Rör ner äggen, ett i taget. Blanda väl.
- Sikta ner mjöl tillsammans med bakpulver och vaniljsocker i smeten. Vispa med elvispen på låg effekt och tillsätt mjölken i en fin stråle. Blanda ner 2/3 av kokosflingorna och salt.
- Smörj en långpanna med fett eller klä insidan med smörpapper. Fyll på med degblandningen.
Tryck sedan ner äpplena försiktigt i degen. Ganska tätt, som på bilden.
- Strö över hackad mandel, kokos samt pärlsocker.
- Baka kakan i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter tills den är gyllenbrun.
- Känn gärna med en tandpetare så att kakan inte är kladdig i mitten efter 25 minuter.
- Låt kakan svalna innan du skär upp och serverar den.
- TIPS! Om du hellre vill göra äppelkakan i en rund springform, så öka gräddningstiden med ca 20 minuter.
- Lycka till!
Publicerat den
27 augusti 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jättegott! väldigt uppskattad av många!! tack =)