Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkaka med mandelmassa, kanel och hasselnötter

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Det finns nästan lika många sorters äppelkakor som det finns hemmabagare. Här är en extra vacker och smakrik kaka med riktigt mycket söta äpplen, kanske en ny favorit? Extra gott och lyxigt blir det med Chantillykrämen till!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Skär smöret i små tärningar och smula det grynigt tillsammans med mjölblandningen. Tillsätt créme fraiche och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut den något, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylskåp minst 30 minuter.
  2. Kavla därefter ut degen tunt mellan två bakplåtspapper, så fastnar den inte på bakbordet. Dra av det övre bakplåtspapperet och lägg med hjälp av det undre papperet degen i en form, ca 24 cm i diameter. Dra av papperet försiktigt. Vill det inte lossna kan du ställa den i kyl eller frys en stund. Tryck till degen väl längst med kanterna.
  3. Sätt ugnen på 185 grader.
  4. Fyllning:
  5. Vispa ihop ägg och créme fraiche. Tillsätt socker, grovriven mandelmassa och finrivet citronskal. Bred ut krämen på mördegsbottnen. Skala äpplena, skär dem i kvartar och ta bort kärnhuset. Skär dem eventuellt i lite mindre klyftor och lägg dem sedan direkt i krämen- så hinner de inte mörkna- i ett cirkelformat mönster. Skär eventuellt några äppelklyftor i mindre bitar till mitten.
  6. Topping:
  7. Blanda kanel och socker och strö det över kakan. Strössla till sist över de grovhackade hasselnötterna och grädda kakan långt ner i ugnen ca 50 minuter. När den känns fast i mitten när man trycker på den är kakan färdig.
  8. Chantillykräm:
  9. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna i en skål. Tillsätt grädde och socker och vispa fluffigt.
  10. Servera krämen till den ljumma äppelkakan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.