Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkaka new style

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Vinbakade äpplen, vit chokladkola, krämig vaniljglass och krispiga crumbs är en oslagbar kombination!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vaniljglass: Koka upp gräddmjölken med honungen och den urskrapade vaniljstången med frön. Vispa förhand ihop äggulor och socker lätt. Slå den varma gräddmjölken över äggblandningen och vispa. Värm smeten på spisen tills den börjar tjockna, den får inte koka, då skär sig gulorna. När smeten är så pass krämig att man kan blåsa baksidan av en sked med smet och den spricker upp till en "ros", då är den perfekt. Temperaturen ska då vara 83-84 grader. Slå upp glassmeten i en bunke och kyl den. Kör den i en glassmaskin när den kallnat.
  3. Crumbs: Arbeta ihop alla ingredienser utom rivet citronskal och strö ut degen på en plåt. Grädda smulorna mitt i ugnen i 15-20 minuter, eller tills de är krispiga. Låt dem svalna och tillsätt citronskalet. Sänk ugnsvärmen till 80 grader.
  4. Vit chokladkola: Smält sockret i en stekpanna till en karamell, sockret ska bli gyllenbrunt. Häll i grädden samt urskrapad vaniljstång och frön och låt det koka in. Låt kolan svalna något och tillsätt till sist chokladen, vispa och ställ kolan kallt.
  5. Äppelchips: Hyvla äpplet supertunt, pudra med florsocker eller pensla med sockerlag och torka dem mitt i ugnen i 7-8 timmar, eller tills de blir krispiga.
  6. Vinbakade äpplen: Sätt ugnen på 130-150 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i ringar och lägg dem på en bakplåt. Strö över socker, vanilj och droppa över lite vin. Baka äpplena under lock eller folie i ca 40 minuter, eller tills äppelringarna är mjuka. De serveras gärna ljumna.
  7. Servering: Lägg några skivor varmt äpple i mitten av en djup tallrik, spritsa kall kola i äpplet och lite på tallriken. Täpp igen hålet med smulorna. Lägg en kula glass ovanpå och toppa med ett äppelchips.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.