Ljuvlig paj som slår de flesta äppelpajer. En ny favorit här hemma.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll sockret i en ugnssäker stor stekpanna med hög kant och låt det smälta under konstant omrörning på svag värme. Sockret ska bara smälta och endast få lite färg.
- Tillsätt grädden försiktigt och rör om tills blandningen har kokat samman till en kolasås och eventuella sockerklumpar har lösts upp. Det tar några minuter. Lägg i äppelklyftorna och vänd runt så att kolan täcker dem ordentligt.
- Hacka mandeln till smultoppingen fint i en matberedare med knivar. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt har gått samman till en smulig deg.
- Fördela degen över äppelklyftorna och ställ in stekpannan i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i 30-35 minuter eller tills smultoppingen har fått en fin gyllenbrun färg.
- Servera pajen med lättvispad grädde eller grädde blandad med matyoghurt.
Publicerat den
14 februari 2014
Liknande recept
Skriv kommentar