Knaprigt goda små pajer som toppas med en len maräng och en underbar vaniljsås med vit choklad.
Desserten är glutenfri.
Instruktioner
- Vaniljsås:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hacka chokladen. Häll grädde, mjölk, socker och vaniljstången samt frön i en kastrull. Låt blandningen koka upp. Häll blandningen över äggulorna och rör om. Häll tillbaka blandningen i kastrullen under omrörning. Blanda ner chokladen och rör tills den har smält. Låt såsen svalna och stå i kylen i några timmar, gärna till nästa dag. Plocka bort vaniljstången innan servering.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj 6 pajformar, ca 9 cm i diameter.
- Smält smör, råsocker och honung i en kastrull och låt det småkoka i 2-3 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt de hackade nötterna samt äppelbitarna. Fördela blandningen i formarna och sätt dem på en plåt. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
- Maräng:
Vispa äggvitor och salt i en bunke till ett hårt skum. Koka socker och vatten i en kastrull till 121 grader. Häll sockerlagen i en fin stråle över äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen är kall.
- Spritsa maräng i varje pajskal och dekorera pajerna med färsk mynta eller citronmeliss. Servera vaniljsåsen i ett litet glas eller ringla den över pajen.
Publicerat den
5 november 2014
Liknande recept
Skriv kommentar