Äppelpaj med inbyggd vaniljfyllning

En spröd pajdeg i syrliga och söta smaker med en härlig smak av kardemumma och en gömma av vaniljfyllning i mitten.

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: paj, äppelpaj

Ingredienser

Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl vetemjöl
4 msk socker
2 tsk stött kardemumma

Vaniljfyllning:
2 dl crème fraiche
2 äggulor
3 msk siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk finrivet citronskal
2 msk citronjuice

Frukt:
5 äpplen, gärna syrliga
2 msk socker

Servering:
Ev vispad grädde
Oatlify it

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10 bitar
Visningar:
763
Sparat:
19

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop det mjuka smöret med gulorna till pajdegen. Tillsätt sedan sockret, kardemumman och mjölet, blanda det snabbt till en deg. Kavla eller knåda den inte.

Dela degen i två. Mjöla fingrarna och tryck ut den ena halvan i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel.
Den här degen kan man grädda direkt utan att den behöver vila. Låt den bli gyllene i ugnen i ca 10-15 minuter.

Vispa ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronjuice till en jämn smet. Häll smeten i pajformen.

Kärna ur och skär äpplena i ca ½ cm tunna skivor. Vänd dem i sockret. Lägg äppelskivorna över krämen och strö den andra delen av pajdegen över äpplena.

Grädda pajen i ca 25 minuter mitt i ugnen tills den fått färg och fyllningen stelnat.

Servera pajen eventuellt med vispad grädde.

LIKNANDE RECEPT

Äppelpaj recept
Bittes äppelpaj
av ros
över 2 månader
Äppelkaka med v..
av EellanN
över 2 månader
Äppelpaj med kn
över 2 månader
Knaprig Äppelpa..
över 2 månader
Toscapaj med äp
över 2 månader
Min goda smuläp
av ros
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Vaniljkräm
över 2 månader