Äppelpaj med inbyggd vaniljfyllning

En spröd pajdeg i syrliga och söta smaker med en härlig smak av kardemumma och en gömma av vaniljfyllning i mitten.

Ingredienser

Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl vetemjöl
4 msk socker
2 tsk stött kardemumma

Vaniljfyllning:
2 dl crème fraiche
2 äggulor
3 msk siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk finrivet citronskal
2 msk citronjuice

Frukt:
5 äpplen, gärna syrliga
2 msk socker

Servering:
Ev vispad grädde

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10 bitar
Visningar:
567
Sparat:
19

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop det mjuka smöret med gulorna till pajdegen. Tillsätt sedan sockret, kardemumman och mjölet, blanda det snabbt till en deg. Kavla eller knåda den inte.

Dela degen i två. Mjöla fingrarna och tryck ut den ena halvan i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel.
Den här degen kan man grädda direkt utan att den behöver vila. Låt den bli gyllene i ugnen i ca 10-15 minuter.

Vispa ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronjuice till en jämn smet. Häll smeten i pajformen.

Kärna ur och skär äpplena i ca ½ cm tunna skivor. Vänd dem i sockret. Lägg äppelskivorna över krämen och strö den andra delen av pajdegen över äpplena.

Grädda pajen i ca 25 minuter mitt i ugnen tills den fått färg och fyllningen stelnat.

Servera pajen eventuellt med vispad grädde.
Dela

LIKNANDE RECEPT

Äppelpaj recept
av ros
över 2 månader
av EellanN
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

över 2 månader