Mördeg, mandelkräm, äppelkompott och havreströssel förgyller denna äppelpaj. Med hemmagjord vaniljsås till blir detta en äppelpaj som är helt utöver de vanliga äppelpajerna. Alltså oemotståndlig!
Instruktioner
- Mördeg:
Skär smöret i små bitar, det är viktigt att smöret är kallt. Blanda smöret i en matberedare med socker, mjöl och bakpulver. När det är helt upplöst och har en sandig konsistens blandas ägget i.
- Kör degen tills de precis går ihop, det är viktigt att degen inte blandas för länge. Låt den vila lite i kylen. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och klä fyra pajformar, 8-10 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mandelkräm:
Blanda smöret med sockret och rör försiktigt i ett ägg i taget. Avsluta med mandel- och vetemjölet. Fyll en spritspåse och spritsa lite av mandelkrämen på botten av pajskalet. Förgrädda pajerna mitt i ugnen ca 4 minuter. Låt svalna.
- Höj ugnsvärmen till 180 grader.
- Äppelkompott:
Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i små bitar. Koka äpplena med socker, kanelstänger, urskrapade vaniljfrön och kardemummakärnor.
- Koka alltsammans ca 15 minuter tills äpplena helt kokat sönder. Lyft bort kanelstängerna, mixa kompotten slät och sila den sedan. Fyll därefter det förgräddade pajskalet försiktigt med äppelkompotten.
- Havreströssel:
Dela smöret i bitar och blanda med övriga ingredienser i några minuter tills det blir små klumpar. strö ut smulorna ovanpå äppelkompotten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 10 minuter beroende på storlek, den ska vara gyllenbrun.
- Vaniljsås:
Blanda äggulor och socker. Koka grädden och mjölken med de urskrapade vaniljfröna och vaniljstång. Rör i äggblandningen och sjud såsen till 83 grader och sila den sedan. Kyl ned den före servering.
- Servera äppelpajen med vaniljsås och dekorera med färska bär.
Publicerat den
6 november 2013
Liknande recept
Skriv kommentar