Saftiga amarettoäpplen på mördegsbotten, toppas med en smulig crunch och serveras med amarettogrädde. Mums!
Amaretto kan ersättas med färskpressad äppeljuice.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar, ca 2x2 cm. Lägg dem i en gryta och tillsätt socker, likör och citronskal. Koka äpplena utan lock tills de börjar mjukna och det mesta av vätskan kokat in. Låt äpplena svalna.
- Botten:
Skär smöret i bitar. Lägg det i en matberedare och tillsätt mjöl, socker och bakpulver. Hacka ihop tills smöret finfördelats. Tillsätt ägg och citronsaft och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelbitarna på degen.
- Topping:
Hacka snabbt ihop alla ingredienser. Smula dem över äpplena.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Servera rutorna med lättvispad grädde, gärna smaksatt med Amaretto.
Publicerat den
20 april 2015
Liknande recept
Skriv kommentar