Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppeltårta

 
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Jag hittade detta recept i höstas i en tysk mattidning. Tårtan påstods vara svensk, vilket jag tyckte lät spännande då jag aldrig vare sig sett eller hört talas om en sådan tårta. Kanske ansågs den svensk då den innehåller lingonsylt? Jag har sökt på nätet, men inte hittat något recept som motsvarar detta. Rätta mig gärna om jag har fel! Hur som helst så gjorde jag tårtan och bjöd grannarna på den. Resultatet blev jättebra och alla tyckte den var helt underbart god. Tårtan är inte så värst söt, vilket ju också kan falla många i smaken. Jag rekommenderar att ni prövar!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela äggulor och äggvitor, i två bunkar. Vispa äggulorna fluffiga med 3 msk kallt vatten, 50 g socker och vaniljsocker. Vispa äggvitorna styva med resten av sockret (50 g). Blanda allt med mjölet. Täck bottnen påen rund form med löstagbar kant, ca 26 cm diameter, med bakplåtspapper ritat efter bottnen och utklippt. Häll i smeten och grädda 180 graders ugn i 15-20 minuter på nedersta falsen. Låt svalna. Låt tårtbottnen vara kvar i formen! Skala äpplena, ta bort kärnhuset och riv grovt. Droppa på citronsaften och blanda med sockret (50 g).
  2. Rör ut vaniljpuddingpulver med 125 g kallt vatten i en kastrull. Lägg i äpplen och smör och låt koka upp. Puttra 2-3 minuter under omrörning. Låt svalna av.
  3. Bred ut lingonsylten på tårtbottnen, häll över den avsvalnade äppelmassan (i formen!)och låt stå kallt minst 4 timmar i kylen.
  4. Före serveringen: Ta bort den löstagbara kanten, lägg eventuellt upp tårtan på fat. Vispa grädden och bred över äppelmassan. Garnera med chokladrasp.
  5. OBS - man använder vaniljpuddingpulver, ej vaniljsåspulver. Finns oftast i matbutiken på hyllan för utländska varor. Annars - fråga personalen!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.