En elegant, maffig och otroligt lyxig glasstårta som passar till de flesta högtider. Den är syndigt god!
Den färdiga tårtan kan förvaras i frysen i flera dagar. Ta fram den en stund innan servering så att den tinar lite.
Tårtan är glutenfri.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller ca 185 grader vanlig ugn.
- Botten:
- Hacka chokladen och smält den försiktigt över ett vattenbad eller i mikron. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Låt svalna lite. Vispa äggvitorna till en fast maräng, tillsätt sockret i omgångar och fortsätt att vispa till en styv maräng. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten till fyra runda bottnar, 18 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30 minuter.
- Kolasås:
- Värm glykosen i en kastrull. Tillsätt sockret i omgångar och rör tills det har blivit en fin och gyllenbrun kolablandning. Tillsätt grädden långsamt under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Häll upp såsen i en skål, täck med plastfolie och låt den svalna helt i rumstemperatur.
- Chokladsås:
- Rör ihop socker och kakao i en kastrull. Tillsätt grädde och smör. Smält och koka det på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om mellan varven så att såsen inte bränner fast. Låt den svalna.
- Lägg bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 20 cm i diameter. Lägg en tårtbotten i varje form och täck dem med ett lager vaniljglass. Ringla över kola- och chokladsås, strö över salta jordnötter och lägg på ytterligare en botten. Upprepa proceduren med glass, såser och nötter. Låt formarna stå i frysen i minst 6 timmar.
- Italiensk maräng:
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt och i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med en elvisp på maxhastighet och sedan på medelhastighet tills marängen är ljummen.
- Lägg ihop de båda bottnarna, täck hela tårtan med italiensk maräng och bränn av med en gasolbrännare. Förvara tårtan i frysen på ett fat. Den håller sig bra i flera dagar. Låt tårtan stå i rumstemperatur i 10-15 minuter före servering.
Publicerat den
11 januari 2015
Liknande recept
Skriv kommentar