Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Alaska cake

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

En elegant, maffig och otroligt lyxig glasstårta som passar till de flesta högtider. Den är syndigt god! Den färdiga tårtan kan förvaras i frysen i flera dagar. Ta fram den en stund innan servering så att den tinar lite. Tårtan är glutenfri.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller ca 185 grader vanlig ugn.
  2. Botten:
  3. Hacka chokladen och smält den försiktigt över ett vattenbad eller i mikron. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Låt svalna lite. Vispa äggvitorna till en fast maräng, tillsätt sockret i omgångar och fortsätt att vispa till en styv maräng. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten till fyra runda bottnar, 18 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Kolasås:
  5. Värm glykosen i en kastrull. Tillsätt sockret i omgångar och rör tills det har blivit en fin och gyllenbrun kolablandning. Tillsätt grädden långsamt under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Häll upp såsen i en skål, täck med plastfolie och låt den svalna helt i rumstemperatur.
  6. Chokladsås:
  7. Rör ihop socker och kakao i en kastrull. Tillsätt grädde och smör. Smält och koka det på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om mellan varven så att såsen inte bränner fast. Låt den svalna.
  8. Lägg bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 20 cm i diameter. Lägg en tårtbotten i varje form och täck dem med ett lager vaniljglass. Ringla över kola- och chokladsås, strö över salta jordnötter och lägg på ytterligare en botten. Upprepa proceduren med glass, såser och nötter. Låt formarna stå i frysen i minst 6 timmar.
  9. Italiensk maräng:
  10. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt och i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med en elvisp på maxhastighet och sedan på medelhastighet tills marängen är ljummen.
  11. Lägg ihop de båda bottnarna, täck hela tårtan med italiensk maräng och bränn av med en gasolbrännare. Förvara tårtan i frysen på ett fat. Den håller sig bra i flera dagar. Låt tårtan stå i rumstemperatur i 10-15 minuter före servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.