Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Amerikans hög chokladtårta

(5 kommentarer)  
Amerikans hög chokladtårta Amerikans hög chokladtårta
  • Serverar: 15 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Då jag letade länge efter en "riktig" amerikans chokladtårta så delar jag med mej av denna. Översatt receptet från engelska samt måttangivelserna. Ser krångligare ut än vad det är. Bättre att ni avrundar från grundreceptet än jag avrundar åt er har jag upptäckt. Värt allt besvär då denna mäktiga tårta är helt underbar. Väldigt mäktig så räcker till många.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Utrustning; 2 st (ca20,5x5,5 cm) runda sockerkaksformer
  2. Värm ugnen till 175°C med galler i mitten. Smöra formarna, klä sedan botten i varje form med en rund utklippt bakplåtspappers bit. Smöra denna med och sedan bröa formarna. Smält chokladen med smöret, låt kallna. Sikta samman mjöl, kakaopulver, bikarbonat, bakpulver och salt.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljextrakt i en stor skål med en elvisp på medelfart tills det bleknar och tjocknar, 3-5 minuter. Vispa i den smälta chokladen på låg fart till allt är väl inblandat, tillsätt sedan mjölblandningen i 3 omgångar med gräddfil mellan, börja och sluta med mjölblandningen blanda tills varje tillägg är precis inblandat.
  4. Dela på smeten i de två formarna och slå lätt formarna I bänken för att slå ut eventuella luft bubblor. Grädda tills kakan drar sig från kanterna i formen och en trästicka kan testas i mitten, den skall vara helt torr, omkring 40-50 minuter.
  5. Låt kallna i formarna på galler i ca 10 minuter, dra sedan en kniv runt kanten i formen. Vänd upp på galler lossa på botte pappret och låt kalna helt, ca 1 timme.
  6. Gör frostningen och sätt samman kakan; Vispa samman socker, mjöl, kakaopulver och en nypa salt i en liten tung kastrull över mediumvärme, tillsätt sedan mjölk och koka upp, vispa kontinuerligt, tills blandningen kokar och den är slät och tjock, 3-5 minuter.
  7. Avlägsna från värmen och vispa i chokladen och vaniljextrakten till den är slät. Häll över till en skål för att kallna till rumstemperatur, täck över ytan med bakplåtspapper för att förhindra att ett skin bildas.
  8. Vispa smör med en elvisp tills den är krämig och tillsätt sedan den av kallnade chokladmixen, lite i taget, vispa till frostningen är fluffig och bredbar.
  9. Skär varje kaka horisontellt i två delar med en lång kniv. Lägg ett lager på ett tårtfat eller en stor tallrik och bred ut 3½ dl av frostingen på. Upprepa med 2 lager till, lägg på sista lagret av kakan sedan och bred frostingen på kakan och sidorna av kakan med frostingen som är kvar.
  10. Tips; *Chokladkakan kan göras 2 dagar i förväg (men dela inte den då) förvaras, tätt omsluten i t.ex. plastfolie, i rums temperatur. *Frostningen kan göras 2 dagar I förväg och kyld, övertäckt. Ta fram i rumstemperatur (omkring 3 timmar) och vispa den fluffig innan användning. *Kakan kan frostas 1 dag i förväg och förvaras kallt, övertäckt.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • Sanna_Linnea 14 mars 2012

    Gjorde denna till min dotters 7-årskalas,, vilken otroligt god tårta!! Hade även med en till jobbet någon vecka senare,, kan bara säga att det fortfarande pratas om den... Tack för ett super recept

  • ScaniaV8 1 april 2012

    Gud vad kul att höra :)

  • mariajosefsson 9 januari 2013

    Var finns osötad choklad och var hittar jag det?

  • ScaniaV8 10 januari 2013

    Osötad choklad innehåller huvudsakligen kakaopulver och kakaosmör. Genom detta blir chokladen besk. Jag gjorde så att jag använde 70%ig choklad, innehåller då mera kakao och plats för mindre socker, mötte upp de liksom :). Olika märken har olika mkt socker i. SÅ som sagt gick up i %en och kvaliten på chokladen istället. Chokladaffärer (tyvärr är de få) brukar ha osötad choklad hemma eller kan ta hem. Googlade lite på köpa choklad och fick upp några online butiker, de kan oxå ha.

  • Eniver 25 februari 2014

    Tack för ett bra recept, jag har gjort om det med lite ändringar. Laddar upp en bild också. Mvh: Eniver

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.