Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Amerikansk potatisgratäng

(9 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 10 minuter
Skriv ut

Toppengod krämig potatisgratäng som man kan ha till mycket. Bjud gärna tunt skivad rostbiff, kassler eller kycklingfilé till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala potatis och purjolök och skiva dem tunt. Fräs matfett och mjöl och späd i omgångar med gräddmjölken. Koka såsen 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar och rör i osten.
  2. Varva potatis och lök i en smord ugnsfast form. Slå över hälften av såsen. Grädda gratängen i 200 grader i 40-45 minuter. Ta ut formen och slå över resten av såsen. Stick med en gaffel så såsen rinner ner bland potatisen. Sätt in gratängen i ugnen igen och fortsätt att gratinera den tills den får lagom färg. Sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie om det skulle behövas.
  3. Serveringstips: Servera gratängen varm och bjud på rostbiff, kassler eller kycklingfilé till. Servera även en god krispig grönsallad till.
  4. Tips! Potatisgratäng med kött: Man kan även varva potatis och lök med 150 g strimlat rökt skinka, bacon, kassler, fårfiol eller renkött. Gör som ovan, men lägg till köttet.

Liknande recept

Kommentarer (9)

  • ulfs 13 juni 2009

    Hej! Tänkte testa den till tjälknöl. Vilka fina poäng du fått. Jag känner på mig att den kommer att göra succé också i vårt hem. Jag provar med att komplettera det hela med smörstekta morötter vid sidan om som extra färgklick. En krispig grönsallad kanske också vore bra. /Ulf

  • Cheapo 4 december 2009

    Supergod!

  • afroman 2 januari 2010

    Supergod! Blir nästan bättre om man steker potatisen/ purjölöken lätt innan man stoppar det in i ugnen. den här ska göras om !

  • monicadanell 23 januari 2010

    Hej monica idag blev det din potatisgratäng super god 5 poäng från mej monica

  • kantomen 22 februari 2010

    blev supergott. hade ingen purjo, såjag tog gullök, hade inte tillräckligt med potatis så jag yog hälften med morötter somjag förkokte lite. jag hade aldrig gjort potatisgratäng på något annat sätt än med någon slags grädde så jag var mest spänd på hur det skulle fungera med "såsen" och det blev kanon.tack för ett bra recept!

  • Gul13 17 april 2010

    Väldigt väldigt gott. Tusen tack för ett kanonrecept på potatisgratäng. Full poäng!

  • dolores 28 maj 2010

    GOTT,GOTT ! Brynde lök,potatis samt lite vitlök i smör o rapsolja.

  • gds877 30 juli 2010

    Så gott en klar favorit blir detta. Tack för receptet !!

  • marjan-61 31 januari 2011

    En mycket god potatisgratäng den kommer att serveras fler ggr i vårat hem Tack för receptet Mvh Marita

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.