Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Amerikanska Rosenbröd

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 16-18 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Ett annorlunda sätt att grädda och servera bröd. Ger formidabelt goda brödbitar som man skalar av. Receptet kan även användas för frallor, men då finns det sannolikt andra recept som passar bättre. Degen kommer till sin rätta om den tillreds som nedan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula sönder jästen direkt i degbunken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen bli 37C varm.
  2. Häll lite av bladningen över jästen och rör ut tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan och saltet, rör om. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 min under bakduk.
  3. Arbeta ihop degen. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut till ca ½ cm tjocklek. Sporra eller skär i ca 4 cm breda remsor. Pensla remsorna med smält smör och lägg fem remsor på varandra till en längd.
  4. Dela längden i jämna bitar om knappt 5 cm. Ställ dem på kant i smorda muffinsformar, dela lite på flikarna och strö över ev. salt eller vallmofrön. Låt jäsa ca 40 min under bakduk. Grädda i ugn 250C 10-15 min. Stjälp upp bröden och servera dem varma.
  5. OBS! Man kan också baka ut degen till ca 20 bullar. Lägg bullarna på smord plåt, låt dem jäsa övertäckta med bakduk i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö gärna över vallmofrön. Grädda i ugn 250C 7-10 min.
  6. tips: använd vetemjöl special, arbeta degen i maskin 10 min. Gör din egen formation av degremsorna, det är "remsandet" som gör detta bröd unikt.
  7. (på bilden: olika förslag gräddat utan djupa muffinsformar. Med formar skall det bli som en svamp i foten och så blad som vecklar ut sig .. Kringla, svamp eller "katastrof" - det smakar hursomhelst mmmmm när man gräddar ihop bitarna)

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • maxxess 19 december 2009

    Borttaget av lilljeppe då detta är en kopia av: http://www.matklubben.se/recept/rosenbroed_12070.html Bedöm själva... Jag tycker det skiljer *ganska* mkt...

  • Mati 2 februari 2010

    Hmmm, du jag är utbildad och det skiljer MASSOR på dessa 2 recept. Det andra receptet är det mindre smör i och det är mindre salt och sen är det socker i det andra receptet, vilket du inte ens har i ditt recept. Mycket märklig och inte ens sant påstående.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.