- Serverar: 5-6 portioner
- Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut
En sötsyrlig anka som alla bara älskar. Lärt mig av min svärmor och sen utvecklat receptet vidare.
Instruktioner
- Skölj och torka ankan väl.
- Riv skalet fint från citronen och apelsinen.
Skala äpplena och dela i mindre bitar. Lägg katrinplommon, äpple, rivet citrusskal, farinsocker, salt och peppar samt lite smält margarin i en skål.
Pressa saften ur apelsin och citron och blanda. Pensla ankan rikligt med saften. Den saft som blir över hälls ner i skålen med frukten o blandas. Fyll ankan med blandningen. Tryck in det väl. Får allt inte plats lägger man det runt ankan. Sy igen ankan.
- Gnid in ankan med salt och peppar. Lägg den i en ugnsfast form med lock och klicka i lite margarin. In i ugnen på 200-225 grader i ca 1,5-2 timmar. Kolla så den är genomstekt.
Ta ut den ur ugnen och låt den ligga kvar i formen med locket på för att vila i 30-40 minuter.
- Sila av skyn och gör en sås. Jag brukar då förstärka apelsinsmaken med koncentrerad apelsinjuice.
Till detta serveras ugnsrostade rotfrukter eller kokt potatis.
- Jag brukar göra extra mycket sås då jag dagen efter gör en gryta av det överblivna köttet, frukten och såsen.
Finns i eget recept - Jankas ankgryta:
http://www.matklubben.se/recept/jankas_ankgryta_113436.html
Publicerat den
6 oktober 2013
Liknande recept
Skriv kommentar