Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsstekt anka med fikon

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Det katalanska köket bjuder här på en utsökt rätt, knaprig ugnsstekt anka med vinpocherade fikon.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj fikon och russin under rinnande vatten och lägg dem i en gryta med vin, 0.25 tsk kanel, socker och kryddnejlika. Hetta upp och låt sjuda sakta i 10 minuter. Ta av från värmen och lägg på lock.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Torka av ankan och gnid in den med salt, peppar, paprikapulver och resten av kanelen. Bind upp ankan med steksnöre så att vingar och lår sitter riktigt tätt mot kroppen.
  4. Smält smöret i en stekpanna. Bryn ankan väl runt om ca 10 minuter. Lägg över den i en ugnsfast form och stek i ugnen 1 timma och 15 minuter. Ös ankan då och då med spadet från fikongrytan.
  5. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna dem fint. Skala och hacka vitlöksklyftan. Rosta brödet och tärna det.
  6. Ta ut ankan ur ugnen, lägg över den på ett fat och täck med aluminiumfolie. Skumma bort synligt fett i stekskyn med en sked.
  7. Ta upp fikonen ur sitt spad med hålslev och lägg dem åt sidan på en tallrik. Häll steksky, tomater, bröd och vitlök i grytan med fikonspad och hetta upp. Låt sjuda 5 minuter tills såsen reducerats något.
  8. Lägg fikonen i såsen och värm 2 minuter. Stycka ankan och servera genast med såsen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.