Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Apelsinbröd med surdeg

 
  • Serverar: 30-40 portioner
Skriv ut

Hackade apelsinskal och muscovadoråsocker smaksätter de goda små portionsbröden som är bakade med surdeg. 30-40 pyttesmå portionsbröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över vatten.
  2. Tillsätt socker, salt, havregryn, smöret i klickar, apelsinskal, fullkornsvete och vetemjöl special men spara lite vetemjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i två delar som formas till smala rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar och lägg i smort minimuffinsbleck eller i små muffinsformar. Bitarna behöver inte formas fint, de jäser upp och blir vackra ändå. Bitarna kan också läggas direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna utan bakduk för att få en knaprig yta.
  7. Surdeg – basrecept: Dag 1-3: Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.
  8. Dag 4: Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40 grader och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
  9. Dag 5: Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.