Hackade apelsinskal och muscovadoråsocker smaksätter de goda små portionsbröden som är bakade med surdeg.
30-40 pyttesmå portionsbröd.
Instruktioner
- Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över vatten.
- Tillsätt socker, salt, havregryn, smöret i klickar, apelsinskal, fullkornsvete och vetemjöl special men spara lite vetemjöl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i två delar som formas till smala rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar och lägg i smort minimuffinsbleck eller i små muffinsformar. Bitarna behöver inte formas fint, de jäser upp och blir vackra ändå. Bitarna kan också läggas direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna utan bakduk för att få en knaprig yta.
- Surdeg – basrecept:
Dag 1-3:
Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.
- Dag 4:
Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40 grader och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
- Dag 5:
Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.
Publicerat den
7 april 2011
Liknande recept
Skriv kommentar