Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Apelsinkaka med karamellsirap

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

En säkerligen mycket god kaka från "Vinterns söta". Apelsinkaka är egentligen väldigt gott och kakorna behöver inte vara så "fancy" och märkvärdiga för att smaka bra. Tvärtom, det enklaste är nästan det bästa.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång bakform.
  2. Skala apelsinen med en vass kniv och ta bara med det yttersta skalet. Undvik att få med det beska vita. Mixa apelsinskal och socker i en matberedare till en fin massa.
  3. Pressa saften ur apelsinen. Blanda 1/2 dl av apelsinsaften med filmjölken. Spara resten av apelsinsaften till sirapen. Rör smöret tillsammans med apelsinskals- och sockerblandningen. Tillsätt ägget och äggvitorna, litet i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och varva ned dem i smeten med filmjölken och apelsinsaften. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda 50-55 minuter. Kakan är färdig när den släpper från tanken och en provsticka är torr. Låt kakan svalna.
  5. Häll socker och vatten till sirapen i en kastrull. Rör om och koka upp över medelhög värme. Låt sirapen småkoka ett par minuter under lock tills sockret har lösts upp. Ta av locket och låt sjuda tills den får en gyllenbrun färg. Rör ned apelsinsaften. Sirapen kan stelna litet och låt den då småsjuda ytterligare några minuter.
  6. Pricka kakan med en gaffel eller liknande och häll över sirapen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.