Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Asiatiska vårrullar

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 40-45 portioner
Skriv ut

Vårrullar är de små fyllda och friterade rullarna som är vanliga i bland annat Kina, Vietnam och Thailand. Fyllningen i vårrullarna varierar, men det är alltid mycket grönsaker och ofta är de helt vegetariska. De här vårrullarna är små och passar som drinktilltugg, förrätt eller som en av rätterna på en buffé.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg glasnudlarna i en skål och häll på varmt vatten. Låt dem ligga ca 5 min. Häll av vattnet och klipp dem i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök, finstrimla vitkål och stjälkselleri, finhacka shiitakesvamparna, skölj böngroddarna och riv ingefäran.
  2. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och fräs lök, vitlök, vitkål, selleri och svamp på strax över medelvärme ca 5 min. Blanda ner glasnudlar, böngroddar, ingefära, fisksås, soja och råsocker. Stek ytterligare ca 2 min. Häll upp i en skål. Stek färsen i samma stekpanna på hög värme ca 3 min. Se till att färsen blir finfördelad. Blanda ner den i grönsaksblandningen. Låt svalna.
  3. Vispa upp äggvita i en skål. Lägg ut ett vårrulleark i taget med ett hörn mot dig. Pensla ytterkanterna med äggvita. Lägg på ca 1 msk av fyllningen i mitten och vik över det nedre hörnet.
  4. Vik över sidohörnen …och rulla ihop. Täck degarken med en fuktig handduk medan du rullar för att förhindra att de torkar. Gör samma sak tills all fyllning är inrullad.
  5. Värm olja i en kastrull med höga kanter. Reglera värmen så att den håller 160°. Lägg i 4–5 vårrullar i taget och låt dem fritera tills de får en gyllenbrun färg, ca 3 min. Låt dem rinna av på t ex ett tätt galler med hushållspapper under eller direkt på papper
  6. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Servera vårrullarna varma och låt var och en doppa dem i såsen.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • xJom 20 november 2009

    Lite pilligt, men mycket god fyllning. Smakade som på min favorit-Thai-restaurang fastän det var första försöket. Jag använde filodeg-ark köpta på ICA, som gick att skära i 6 delar, så att de blev nästan 12x12 cm.

  • VeronicaLundman 17 juli 2010

    Det blev väldigt gott! Jag gjorde dock bara vårrullarna och inte såsen - jag hade Thai Sweet Chilli sås till istället vilket jag tyckte var mycket gott. Fyllningen var lätt att göra och smakade fantastiskt gott. Men oj, oj, oj så svårt det var att arbeta med filodegen. Många svordomar blev det innan det blev bra. Då använde jag större ark än 12 gånger 12 och minst två till varje och så klart mer fyllning. Trots pill så är det värt det när man väl stoppar det i munnen! Mmm

  • saxa 11 november 2012

    Goda smakrika vårrullar. Som även funkar stekta, då vi inte friterade dessa. Tycker att det blir färglösa i fritösen.

  • matklubban 21 november 2012

    Vilka goda vårrullar, får högsta betyg av mig! Gjorde hälften med blandfärs och hälften vegetariska med Veggi Sojafärs som jag kokt i grönsaksbuljong några minuter. Båda varianterna blev väldigt uppskattade!

  • Jenniewe 7 augusti 2014

    Åh vad gott! Men nästa gång provar vi dubbel filodeg. Jag har aldrig gillat vårrullar förut men nu är jag såld! :)

  • offe7 1 februari 2016

    Jag hade en fest hemma, vi var 40 personer och vi blev inte speciellt mätta efter detta recept :( Jag rekommenderar att ni minst dubblar ingredienserna ;)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.