- Serverar: 4-5 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
En härlig rotfruktsgryta som passar under den kalla årstiden. Värmande och god.
Astrid var en äldre dam som lärde mig denna gryta. Det jag ändrat på är att jag har korv o bacon i istället för fläsk som hon hade i sin.
Instruktioner
- Skala och skär kålrot, rotselleri, palsternacka och morot i tärningar. Lägg i rotfrukterna i en gryta som rymmer ca 4 liter.
Skala potatisen o dela i dubbelt så stora bitar som rotfrukterna. Lägg potatisen över rotfrukterna.
Dela löken i 4 delar o strimla upp den o fördela över potatisen.
Tillsätt de krossade tomaterna, oxfonden och senapen.
Skiva upp falukorven i ca 2 cm tjocka skivor och dela varje skiva i 4 delar. Ner med korven i grytan.
Skär baconet i 2-3 cm breda bitar. Man behöver inte dela skivorna innan man lägger ner det i grytan.
Dela äpplena i 4 delar och ta ur kärnhuset. Man behöver inte skala äpplena. Dela varje äppelklyfta på mitten o lägg bitarna överst i grytan.
På med lock och sätt på spisen på medelhög värme har man för varmt bränner det fast. När allt blivit ordentligt varmt sänker man värmen lite. Låt grytan stå på spisen i ca en timme utan omrörning. Känn med en provsticka att rotfrukterna är genomkokta.
Rör om innan servering.
- Klicka gärna på en sked creme fraiche och klippt persilja.
- Man ska inte tillsätta någon mer vätska då det räcker med de krossade tomaterna.
Publicerat den
13 oktober 2013
Liknande recept
Skriv kommentar