Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Astrids rotfruktsgryta på mitt sätt

 
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

En härlig rotfruktsgryta som passar under den kalla årstiden. Värmande och god. Astrid var en äldre dam som lärde mig denna gryta. Det jag ändrat på är att jag har korv o bacon i istället för fläsk som hon hade i sin.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skär kålrot, rotselleri, palsternacka och morot i tärningar. Lägg i rotfrukterna i en gryta som rymmer ca 4 liter. Skala potatisen o dela i dubbelt så stora bitar som rotfrukterna. Lägg potatisen över rotfrukterna. Dela löken i 4 delar o strimla upp den o fördela över potatisen. Tillsätt de krossade tomaterna, oxfonden och senapen. Skiva upp falukorven i ca 2 cm tjocka skivor och dela varje skiva i 4 delar. Ner med korven i grytan. Skär baconet i 2-3 cm breda bitar. Man behöver inte dela skivorna innan man lägger ner det i grytan. Dela äpplena i 4 delar och ta ur kärnhuset. Man behöver inte skala äpplena. Dela varje äppelklyfta på mitten o lägg bitarna överst i grytan. På med lock och sätt på spisen på medelhög värme har man för varmt bränner det fast. När allt blivit ordentligt varmt sänker man värmen lite. Låt grytan stå på spisen i ca en timme utan omrörning. Känn med en provsticka att rotfrukterna är genomkokta. Rör om innan servering.
  2. Klicka gärna på en sked creme fraiche och klippt persilja.
  3. Man ska inte tillsätta någon mer vätska då det räcker med de krossade tomaterna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.