Här är en lätt och lyxig ugnsrätt med italiensk karaktär - aubergine och en saftig tomatsås gratineras med parmesanost.
Instruktioner
- Värm ugnen till 225 grader. Smörj två ugnsfasta formar med olja. Blanda äggvita och vatten i en djup tallrik.
- Skiva auberginen tvärs över i ½ cm tjocka skivor. Bred ut dem på en tallrik och salta lätt, lägg en annan tallrik över och vänd, salta även denna sida. Låt stå 10-15 minuter. Skölj och vänd skivorna i mjölet och skaka av överflödigt mjöl. Doppa sedan skivorna i äggviteblandningen på båda sidor och låt rinna av. Vänd dem i det lätt saltade ströbrödet.
- Lägg de panerade auberginskivorna i ett enkelt lager i ena augnsformen och stek dem i ugnen tills de är mjuka och gyllene, 30-40 minuter. Skiva och strimla mozzarellan.
- Koka samman tomatkross, pressad vitlök, salt och svartpeppar, ca 10 minuter. Bred ut ett lager tomatkross i den andra ugnsformen, bred på ett lager färdigstekta aubergineskivor och täck med mozzarella. Fortsätt varva tomatkross med aubergine och mozzarella. Strö slutligen över parmesanosten.
- Grädda i ugnen i 15-20 minuter tills allt är genomvarmt.
Publicerat den
30 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Utmärkt! Lika gott som hos vår italienska kvartersrestaurant. Men Queenie nämner inte var basilikan kommer in i receptet. Jag kokade ihop den med såsen och sparade några blad till dekoration.
Min kommentar kom nog inte fram, men hellre en för mycket än ingen alls....... Gott och enkelt, lite tidskrävande dock men väl värt den tiden! Tack Queenie, för detta och andra goda recept du bidragit med!
Nääää!!! jag älskar auberginer, men det enda goda i detta recept var tomatsåsen med osten. smakade som en blandning mellan lasagne och moussaka, och inte på det positiva viset. förstår inte heller varför man var tvungen att panera auberginen. Vill ni äta riktiga auberginer ska ni lägga köttfärs i såsen (den ska inte heller vara tjock), skippa paneringen och istället fritera auberginerna. Lägg dem på hushållspapper så att den suger upp oljan. varva lager med auberginer, sås, sedan auberginer igen, och in i ugnen i ca 30 min.... servera me ris. Smaklig måltid!
Mums!!!! Men jag hoppar gärna över paneringen och jag tog vad kylskåpet erbjöd, nämligen halloumi och det blev så bra.:)
Siså där, min tonårsdotter tyckte om den. Jag skulle vilja ha haft lite sötma i tomatsåsen. Men hur kan det vara till 4 personer?
Den godaste vegetariska aubergingratängen någonsin. Har bjudit på den många gånger och den är populär. Alla vill ha receptet. En klar 5!!
Gott, men räcker bara till två ganska små portioner. Är det tänkt som en sidorätt?