Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bärbakelser med mandelbotten och citronkräm.

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 18 portioner
Skriv ut

Perfekt dessert som kan varieras med de bär eller frukter som finns för tillfället. Bottnarna, som görs i mazarinformar för engångsbruk, kan du ha färdiga på lut i frysen eller skafferiet. Sedan är det lätt att trolla fram läckra bakelser. Jag fyller dem med en god syrlig citronkräm och färska jordgubbar. Istället för krämen är det också gott med vispad grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kör mandel och socker i matberedare eller mixer tills mandeln är finhackad. Tillsätt vetemjöl och smör i bitar. Kör tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Det går också bra att mala mandeln och arbeta ihop degen med fingrarna.
  2. Dela degen i 18 bitar och tryck ut dem i mazarinformar. Ställ kallt i minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  3. Grädda formarna på plåt mitt i ugnen i 8–10 minuter. Förvara dem torrt.
  4. Citronkräm: Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saften från citronen i en kastrull. Sjud på svag värme till en tjock kräm under ständig vispning. Låt kallna. Kan förvaras i burk med lock i kylen ett par dagar. Hit kan bakelserna förberedas.
  5. Vispa grädden och blanda den med citronkrämen. Fyll de kalla formarna med krämen och lägg på färska jordgubbar (eller annan färsk frukt).

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • mep 11 juni 2009

    Mmm,så gott.Tack för receptet. Bakade bottnarna och gjorde citronkrämen för c:a 1 mån. sedan. I dag hade vi en regnig dag i Skåne, min man undrade om vi hade något gott i frysen. Gjorde två härliga bakelser,tinade mandelbottnar, lite av citronkrämen och vispade grädde. Toppade sedan med tinade blåbär. Nästa gång blir det nog färska jordgubbar på. Suveränt gott. Tack! Min man hälsar.

  • Aquita 25 februari 2012

    Använde citronkrämen/fluffet till en bröllopstårta, supergott, tack! :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.