Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Båtkaka

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Namnet fick kakan när familjen semestrade i en båt som inte hade ugn. Med glasyr blir kakan en läcker liten tårta. Det är inget bakpulver i kakan, så den blir inte särskilt hög.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smörj och bröa en kakform (ej med löstagbar botten!), ca 23 cm i diameter. Dela på äggvitor och gulor.
  2. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner gulor och socker.
  3. Sikta ner mjölsorterna i smeten och blanda försiktigt.
  4. Häll smeten genast i formen och täck noga med folie. Ingen ånga får komma in i kakan. Ställ formen i en gryta med kokande vatten.
  5. När vattnet börjar koka igen, minska värmen till mellanläge. Sjud i ca 30 minuter. Prova då med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
  6. Blanda samman glasyren och bred den över kakan. Garnera med färska bär.
  7. Smaklig måltid!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.